BEZGLUTENOWY MAKARON Z PIECZONĄ RICOTTĄ I SZPINAKIEM

Pomysł na pyszny obiad. Idealny dla całej rodziny lub szybkie ale eleganckie danie, gdy mają się zjawić niezapowiedziani goście 🙂

Składniki:

✅ 250 g ricotty
✅opakowanie umytego szpinaku baby,
✅opakowanie makaronu penne INCOLA
✅łyżka masła
✅łyżka mąki ryżowej INCOLA
✅szklanka wody
✅szklanka mleka
✅przyprawy: sól, pieprz, 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej, ząbek czosnku.

Ricottę upiec na papierze do pieczenia w temp. 220 stopni przez godzinę i przestudzić.

Szpinak zblanszować, wrzucić do osolonego wrzątku na 3 minuty i odsączyć.

Masło roztopić na wysokiej teflonowej patelni, dodać przyprawy, mąkę i przesmażyć kilka minut. Dodać mleko i wodę, gotować 10 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając. Gdy sos stopniowo zacznie gęstnieć dodać lekko przesiekany szpinak i gotować jeszcze kilka minut, dodać gałkę muszkatołową i wkruszyć pieczoną ricottę. Połączyć z ugotowanym makaronem.

Smacznego <3

 

O autorze:

Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.

Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.

Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @mniammniam_bez_glutenu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

FreshMail.pl
 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl