BEZGLUTENOWY TORT RYŻOWY Z MASCARPONE I WIŚNIAMI

Rozpływający się w ustach biszkopt, przekładany lekkim kremem, a jego smak przełamany kwaskowatym smakiem wiśni. Pamiętajcie! Sekret udanego biszkoptu kryje się w dobrej mące 🙂

 

Składniki:

Biszkopt:
✅6 jajek L
✅10 łyżek cukru
✅2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
✅ szklanka mąki ryżowej INCOLA
✅2 łyżki mąki z tapioki
✅pół szklanki oleju

Krem:
✅szklanka kremówki
✅2 łyżeczki cukru pudru
✅ fix do śmietany
✅ 250 g mascarpone
✅ 5 łyżek mleka
✅ 1 szkl. mrożonych wiśni

Białka ubić, a pod koniec ubijając na wolnych obrotach, dodawać stopniowo cukier, potem żółtka i olej. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać na wolnych obrotach lub ręcznie. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez 40 minut, przestudzić i dopiero wtedy wyjąć z piekarnika. Przeciąć na 2 części.

Kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem. Mascarpone ubić z mlekiem i połączyć z kremówką. Grubo posmarować dolny blat masą. Następnie wyłożyć rozmrożone i podduszone wiśnie. Górny blat od dołu cienko posmarować kremem. Na wierzch polewa czekoladowa😊

O autorze:

Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.
Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.
Małgosia prowadzi swoje konto na intagramie @mniammniam_bez_glutenu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

FreshMail.pl
 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl