3 GRUPY OSÓB, DLA KTÓRYCH WSKAZANA JEST DIETA BEZGLUTENOWA

Kto tak naprawdę powinien przejść na dietę bezglutenową? To pytanie zadaje sobie każdy kto spotkał produkty z charakterystycznym, przekreślonym kłosem. Czy jest to dieta wspomagająca odchudzanie, mająca przyczynić się do poprawy stanu zdrowia, czy może jest to efekt mody?

 

Obalamy mity – gdzie leży prawda?

Przede wszystkim pomimo wielu opinii, które wiążą utratę wagi z przejściem na dietę bezglutenową, nie jest to główny cel i nie powinna być stosowana z takich powodów. To prawda, że kilogramów może zacząć ubywać, lecz jest to efekt ogólnej zmiany sposobu i stylu odżywiania, a nie samego pozbycia się glutenu.

Czas kiedy dieta bezglutenowa była modna mija ale dlaczego zainteresowanie żywnością bezglutenową rośnie? W ostatnim czasie mocno poprawiła się diagnostyka chorób, co okazało się bardzo pomocne dla osób zmagających się od lat z dolegliwościami spowodowanymi nietolerancją lub nadwrażliwością na gluten. Wcześniej większość z nich żyła z nieświadomością choroby, co przyczyniało się do znacznego obniżenia jakości ich życia i samopoczucia.

 

Dieta bezglutenowa – dla poprawy stanu zdrowia!

Wiemy już, że wykluczenie glutenu nie powinno być rozważane w kategorii diety odchudzającej czy uleganiu modzie. Jest to przede wszystkim radykalna zmiana sposobu odżywiania mająca służyć poprawie stanu zdrowia.

Dieta bezglutenowa jest skierowana do trzech grup osób:

  1. Osoby chore na celiakię – w Polsce stanowią ok. 1% społeczeństwa. W ich przypadku można śmiało powiedzieć, że gluten jest bardzo powolnym, ale skutecznym zabójcą. Pomimo tego, że celiakia jest chorobą o podłożu genetycznym, może ujawnić się nawet w wieku dojrzałym. Gluten niszczy kosmki jelitowe, doprowadzając do permanentnego niedożywienia organizmu oraz ogólnego stanu zapalnego. Pacjenci miewają bardzo szerokie spektrum objawów od wysypek począwszy, idąc przez bóle brzucha, głowy, biegunki, aż po zaburzenia neurologiczne. Celiakia towarzyszy choremu całe życie od momentu zdiagnozowania. Jego jakość można jednak zdecydowanie podnieść, stosując restrykcyjna dietę bezglutenową.
  2. Osoby u których zdiagnozowano alergię na zboża w tym pszenicę – alergia ta dotyka zarówno dzieci jak i osoby dorosłe. W przeciwieństwie do celiakii, można z niej wyrosnąć. Niemniej jednak jest schorzeniem bardzo uciążliwym i często trudnym do rozpoznania. Objawy mogą pojawić się zarówno po kilku minutach jak i po kilku dniach od spożycia glutenu. Wywołuje wymioty, biegunki i dolegliwości skórne. Warto podkreślić, że gluten jest jednym z najczęstszych alergenów pokarmowych, dlatego warto skonsultować z lekarzem możliwość występowania alergii na ten składnik w sytuacjach, w których powtarzają się powyższe przypadłości.
  3. Osoby z nadwrażliwością na gluten oraz osoby przechodzące na dietę bezglutenową z wyboru – zasadniczo ta grupa osób do niedawna bagatelizowana, stanowi największy odsetek bezglutenowców. Szacunki mówią o 6 osobach na 100, które borykają się z dolegliwościami wywołanymi nadwrażliwością na gluten, do których zalicza się: dolegliwości żołądkowe, jelitowe, skórne, bóle głowy, zmęczenie, depresję. Nie można tych osób przyporządkować do żadnej z w/w kategorii, ponieważ wyniki ich badań nie mieszczą się w ramach diagnostycznych i często są niecharakterystyczne. Objawy kliniczne stanowią jednak wystarczający dowód na wskazanie do stosowania diety bezglutenowej.

Warto w tym przypadku również wspomnieć o osobach ze schorzeniami tarczycy, zwłaszcza z chorobą Hashimoto. W wielu przypadkach lekarze zalecają odstawienie glutenu, obserwując tym samym możliwość redukcji dawki hormonów tarczycy.

Osoby decydujące się na dietę bezglutenową z wyboru, bez potwierdzenia w postaci wyników badań, które im to sugerują, powinny bardzo dokładnie obserwować reakcje swojego organizmu. Produkty posiadające gluten nie są bowiem niezbędne do właściwego odżywiania się i jeśli czują się po ich odstawieniu lepiej, to jest to dla nich jasny sygnał, że powinny na takiej diecie pozostać.

 

Produkty bezglutenowe dla zdrowych osób?

Powyżej obaliliśmy zasadność przechodzenia na rygorystyczną dietę bezglutenową przez osoby zdrowe. Jednak wykorzystywanie w kuchni produktów bezglutenowych np. naturalnie bezglutenowych mąk czy makaronów stanowi bardzo dobre urozmaicenie diety u tych osób. Dla przykładu ziarna teff są bogate w żelazo, potas, wapń, cynk czy fosfor i idealnie uzupełniają dietę – nie tylko u bezglutenowców.

Przepis na zdrowe batony z płatków teff i płatków jaglanych

Dodawanie lub wykorzystywanie w wypiekach i potrawach wysokiej jakości mąki np. teff , jaglanej czy amarantusowej, wzbogaca pożywienie o wartości odżywcze niespotykane w mące pszennej, a co więcej – zapewnia uzyskanie oryginalnego smaku dań.

A Wy dlaczego wybieracie produkty bezglutenowe? Chętnie poznamy Wasze historie 🙂

3 Komentarze

  • Patrycja Dodano 13 marca 2018 13:43

    Syn cierpi na galopującą alergię na zboża same w sobie pszenica i żyto oraz na gluten i wiele innych produktów w tym strączki orzechy mleko niektóre owoce
    Ja choruje na reumatoidalne zapalenie stawów oraz na refluks i dieta bezglutenowa oraz bezpszenna pozwala by mój żołądek odetchnął z ulgą i dzięki niej RZS nie dokucza w połączeniu z ziołami, leki nie są konieczne. Puki dieta jest czysta, nic się nie dzieje
    Prowokacje glutenem czy pszenicą wywołują nawrót dolegliwości
    Z dietą zniknęły także ciągłe wzdęcia bóle i zaparcia i biegunki bez przyczyny oraz zgaga wymioty kwasem przez usta i nos jednocześnie, skurcze żołądka i brzucha bardzo bolesne też bez przyczyny
    Chyba jednak tą przyczyną był gluten

  • Grażyna Dodano 21 maja 2018 10:13

    Często widzę, że zapomina się o chorobie Duhringa, opryszczkowe zapalenie skóry. Nie jest to alergia i nie ma szans na wyleczenia a chorzy są skazani na dietę b/g do końca życia. Pozdrawiam

    • Incola gluten free Dodano 21 maja 2018 11:19

      Grażyna postanowiliśmy wymienić te najczęściej spotykane grupy osób, ponieważ powodów przemawiających za koniecznością przejścia na dietę bezglutenową jest znacznie więcej. To prawda, że do spisu dochodzą jeszcze osoby z chorobą Duhringa. Pozdrawiamy! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

FreshMail.pl
 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl