Bezglutenowy i wegański chleb na zakwasie z mąki teff i kaszy gryczanej

Bezglutenowy i wegański chleb robiony na zakwasie z  mąki teff i kaszy gryczanej. Przyjemnie wilgotny miąższ i chrupiąca skórka, a w dodatku bogactwo składników odżywczych! Obiecujemy, że dla tego smaku warto poczekać dwie doby na zakwas 🙂

Zapraszamy do obejrzenia filmu, a poniżej przepis:

Składniki:

✅ 20 dag mąki teff INCOLA
✅ 20 dag niepalonej kaszy gryczanej
✅ 10 dag mąki ryżowej
✅ 5 dag ziaren słonecznika
✅ 2 łyżki mielonej łuski babki jajowatej
✅ 1 łyżeczka soli
✅ 700 ml letniej wody

  1.  Do miski wsypać mąkę z teffu, kaszę gryczaną i sól, wymieszać i wlać 500 ml letniej wody. Całość dokładnie wymieszać, a następnie przykryć ściereczką i wstawić w ciepłe miejsce na 2 doby. W tym czasie, trzeba od czasu do czasu zamieszać ciasto.
  2. Po dwóch dniach, gdy surowe ciasto zacznie fermentować, zmiksować je na jednolitą masę. Dodać mąkę ryżową, babkę jajowatą, słonecznik i dokładnie wymieszać łyżką, dolewając około 200 ml wody, aby po zamieszaniu uzyskać ciasto o konsystencji rzadkiego ciasta na racuchy. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 12 godzin.
  3. Gotowe ciasto wylać do wysmarowanej olejem i oprószonej mąką ryżową foremki, wierzch masy wygładzić ręką zanurzoną w oleju i wstawić do piekarnika nastawionego na 40°C, lub w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  4. Nastawić piekarnik na 180°C z termoobiegiem i piec chleb około 50-60 minut. Chleb wyłożyć z foremki na drucianą kratkę, aby przestygł i odparował.

 

Autorzy:

Przepis powstał przy współpracy z Atelier Smaku – Jola i Mirek specjalizują się w kuchni wegańskiej i bezglutenowej.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

FreshMail.pl
 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl