ul. Komorowicka 110, 43-300 Bielsko-Biała
biuro@gfsp.pl +48 (33) 333 90 92
Close
Poland, 43-300 Bielsko-Biala Komorowica 110
+48 (33) 333 90 92 biuro@gfsp.pl
8:00-16
Bezglutenowe i wegańskie pierogi z nadzieniem na słodko

Ten kto próbował już swoich sił w zrobieniu ciasta na pierogi bezglutenowe, które jest elastyczne, dobrze się klei i nie powstaje z mieszanki – wie, że jest to trudne wyzwanie 🙂 Osoby tęskniące za smakiem prawdziwych pierogów zapraszamy do skorzystania z naszego przepisu na bezglutenowe i wegańskie pierogi ze słodkim nadzieniem z batatów i pomarańczy!

Zapraszamy do obejrzenia filmu, a poniżej przepis:

Składniki na ciasto:

✅ 1/2 szklanki mąki ryżowej INCOLA
✅ 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
✅ 1 łyżka oleju
✅ 1/4 łyżeczki soli
✅1/2 do 3/4 szklanki wrzątku

Składniki na nadzienie:

✅ 40 dag batatu
✅ 2 łyżki cukru z kwiatu kokosa
✅ sok z jednej cytryny
✅ 1-2 łyżki mąki teff INCOLA
✅ 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka otarta z 1/2 pomarańczy

  1. Bataty obierać i ugotować na parze do miękkości i odstawić na bok, aby przestygły.
  2. Suche składniki ciasta wymieszać razem i podzielić na pół. Do połowy mąki wlać wrzątek i bardzo szybko wymieszać, aby utworzył się jednolity kleik. Jeżeli konsystencja będzie grudkowata zmiksować, aby była jednolita. Całość odstawić na bok do przestudzenia.
  3. W międzyczasie rozdrobnić bataty przy pomocy widelca, zaprawić je sokiem z cytryny, skórką pomarańczową i dosłodzić cukrem oraz zagęścić mąką z tefu. Tak powstałe nadzienie odłożyć na bok i zabrać się do zagniatania ciasta.
  4. Do kleiku wsypać drugą część suchych składników i wyrabiać ciasto, tak długo, aby będzie miało gładką i sprężystą konsystencję. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki ziemniaczanej i ryżowej lub wody. Na koniec wyrabiania dodać olej i jeszcze raz zagnieść.
  5. W garnku zagotować wodę. Ciasto podzielić na kilka części, każdą rozwałkować ceramicznym lub silikonowym wałkiem na silikonowej macie, by ciasto nie przywierało i wykrawać kubkiem lub szklanką kółka. Na środku każdego kółka położyć łyżeczkę nadzienia tak, aby pozostał rant do sklejenia i składać brzegi ciasta, dociskając do siebie palcami, żeby ciasto dokładnie się skleiło, zamykając szczelnie nadzienie w środku. W razie potrzeby, jeśli palce będą kleiły się do ciasta, zanurzyć je w mące ryżowej.
  6. Gotowe pierożki wrzucić do wrzątku i gotować 2 do 3 minut od wypłynięcia.
  7.  Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Autorzy:

Przepis powstał przy współpracy z Atelier Smaku – Jola i Mirek specjalizują się w kuchni wegańskiej i bezglutenowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

FreshMail.pl
 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl