ul. Komorowicka 110, 43-300 Bielsko-Biała
biuro@gfsp.pl +48 (33) 333 90 92
Close
Poland, 43-300 Bielsko-Biala Komorowica 110
+48 (33) 333 90 92 biuro@gfsp.pl
8:00-16
Bezglutenowe i wegańskie pierogi z nadzieniem na słodko

Ten kto próbował już swoich sił w zrobieniu ciasta na pierogi bezglutenowe, które jest elastyczne, dobrze się klei i nie powstaje z mieszanki – wie, że jest to trudne wyzwanie 🙂 Osoby tęskniące za smakiem prawdziwych pierogów zapraszamy do skorzystania z naszego przepisu na bezglutenowe i wegańskie pierogi ze słodkim nadzieniem z batatów i pomarańczy!

Zapraszamy do obejrzenia filmu, a poniżej przepis:

Składniki na ciasto:

✅ 1/2 szklanki mąki ryżowej INCOLA
✅ 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
✅ 1 łyżka oleju
✅ 1/4 łyżeczki soli
✅1/2 do 3/4 szklanki wrzątku

Składniki na nadzienie:

✅ 40 dag batatu
✅ 2 łyżki cukru z kwiatu kokosa
✅ sok z jednej cytryny
✅ 1-2 łyżki mąki teff INCOLA
✅ 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka otarta z 1/2 pomarańczy

  1. Bataty obierać i ugotować na parze do miękkości i odstawić na bok, aby przestygły.
  2. Suche składniki ciasta wymieszać razem i podzielić na pół. Do połowy mąki wlać wrzątek i bardzo szybko wymieszać, aby utworzył się jednolity kleik. Jeżeli konsystencja będzie grudkowata zmiksować, aby była jednolita. Całość odstawić na bok do przestudzenia.
  3. W międzyczasie rozdrobnić bataty przy pomocy widelca, zaprawić je sokiem z cytryny, skórką pomarańczową i dosłodzić cukrem oraz zagęścić mąką z tefu. Tak powstałe nadzienie odłożyć na bok i zabrać się do zagniatania ciasta.
  4. Do kleiku wsypać drugą część suchych składników i wyrabiać ciasto, tak długo, aby będzie miało gładką i sprężystą konsystencję. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki ziemniaczanej i ryżowej lub wody. Na koniec wyrabiania dodać olej i jeszcze raz zagnieść.
  5. W garnku zagotować wodę. Ciasto podzielić na kilka części, każdą rozwałkować ceramicznym lub silikonowym wałkiem na silikonowej macie, by ciasto nie przywierało i wykrawać kubkiem lub szklanką kółka. Na środku każdego kółka położyć łyżeczkę nadzienia tak, aby pozostał rant do sklejenia i składać brzegi ciasta, dociskając do siebie palcami, żeby ciasto dokładnie się skleiło, zamykając szczelnie nadzienie w środku. W razie potrzeby, jeśli palce będą kleiły się do ciasta, zanurzyć je w mące ryżowej.
  6. Gotowe pierożki wrzucić do wrzątku i gotować 2 do 3 minut od wypłynięcia.
  7.  Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Autorzy:

Przepis powstał przy współpracy z Atelier Smaku – Jola i Mirek specjalizują się w kuchni wegańskiej i bezglutenowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

FreshMail.pl
 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w zakresie imienia i nazwiska oraz adresu mailowego w rozumieniu ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 roku Prawo telekomunikacyjne w celach marketingowych przez administratora danych, tj. GFSP Sp.z.o.o. z siedzibą w Bielsku-Białej, ul. Komorowicka 110 i oświadczam, iż podanie przeze mnie danych osobowych jest dobrowolne oraz iż zostałem poinformowany o prawie żądania dostępu do moich danych osobowych, ich zmiany oraz usunięcia.

FreshMail.pl