2 powody, dlaczego długa data ważności pieczywa bezglutenowego jest tak ważna

Często nie mieści nam się w głowie jak produkty, które na ogół mają krótkie terminy przydatności do spożycia, mogą mieć wydłużoną tę datę nawet do ponad 4 miesięcy. To pytanie najczęściej dotyczy chlebów bezglutenowych. Czy zabezpieczenie produktów przed starzeniem jest możliwe bez użycia konserwantów? Dlaczego takie zabiegi są konieczne? Zapraszamy do przeczytania naszego artykułu.

Wydłużanie daty przydatności chleba – potrzebne czy zbędne?

Potrzebne, a jednak nie zawsze takie oczywiste. Widok długiej daty przydatności do spożycia w przypadku pieczywa,często spotyka się u Was z niepokojem. Nic dziwnego, każdy z nas podświadomie kojarzy pieczywo  z piekarnią, w której codziennie wypiekane są nowe bochenki.

Jak się okazuje wydłużanie daty ważności jest konieczne z kilku powodów:

  • produkt bezglutenowy jest skierowany do mniejszej ilości osób, w porównaniu do produktu zawierającego gluten. Konsekwencją tego jest mniejsze rotowanie produktu na półce sklepowej. Dystrybutorzy oraz sprzedawcy oczekują od producenta takiego terminu, który pozwoli na sprzedaż bezpiecznego i smacznego produktu, bez ryzyka straty z tytułu jego przeterminowania.
  • kolejnym i najważniejszym aspektem są oczekiwania wyjątkowo wymagającego i świadomego konsumenta bezglutenowego. Spodziewa się on produktu o wysokiej dostępności ale bezpiecznego, jak najmniej przetworzonego technologicznie i co najważniejsze bez konserwantów.

KRÓTKA DATA PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA = PRODUKT DOSTĘPNY W LOKALNYCH SKLEPACH LUB W SPRZEDAŻY WYSYŁKOWEJ

DŁUŻSZA DATA PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA = PRODUKT OGÓLNODOSTĘPNY WE WSZYSTKICH SKLEPACH


Kilka miesięcy świeżości bez konserwantów?

Jak widać poprzeczka podniesiona jest wysoko, a sprostanie tym wszystkim oczekiwaniom dość trudne. Jednak jest to możliwe i to bez użycia konserwantów! 😊 Wymaga to zastosowania nowoczesnej technologii pakowania produktów w folię barierową, która wypełniana jest modyfikowaną atmosferą ochronną.

Czym jest modyfikowana atmosfera ochronna?

Modyfikowana atmosfera ochronna sprawia, że zostaje spowolniony rozwój mikrobiologii odpowiedzialnej za starzenie się pieczywa, przez co zachowuje ono świeżość przez cały okres przydatności do spożycia. Po przerwaniu tej atmosfery, produkty ulegają naturalnemu procesowi starzenia. Co więcej atmosfera nie ingeruje w skład produktu i zmianę jego właściwości.
Właśnie dzięki temu rozwiązaniu nasi klienci mogą cieszyć się produktem bezpiecznym i bez konserwantów.

Dodatki technologiczne w chlebach

Dlaczego zatem w pieczywie bezglutenowym można spotkać dodatki technologiczne i czym one są? (O dodatkach technologicznych pisaliśmy dokładnie w artykule: Skład pieczywa bezglutenowego – dlaczego różni się od glutenowych odpowiedników). Ze wskazanego artykułu możecie dowiedzieć się jakie składniki można spotkać i jaką pełnią funkcję – wszystkie z nich są składnikami roślinnymi i są bezpieczne dla zdrowia. Ich niewielki dodatek pozwala na to, że pieczywo smakuje równie dobrze w pierwszym, jak i ostatnim dniu jego terminu przydatności do spożycia – zachowuje swoją świeżość, miękkość, wilgotność i nie kruszy się. Oznacza to, że gdyby to pieczywo było przeznaczone do konsumpcji w ciągu np. 3 dni – może być wtedy pozbawione wszelkich dodatków.

Dostępność chleba bez ograniczeń

Dzięki wydłużeniu terminu przydatności do spożycia pieczywa możecie cieszyć się jego dostępnością w coraz większej ilości sklepów, bez względu na to, gdzie zlokalizowana jest jego produkcja. Bardzo dobrym pomysłem jest również samodzielny wypiek chleba bezglutenowego. Zapraszamy do skorzystania z naszego przepisu na pyszny chleb na zakwasie z mąki teff i kaszy gryczanej.

Bezglutenowy i wegański chleb na zakwasie z kaszy gryczanej i mąki teff

Podzielcie się z nami czy byliście świadomi tych zależności?

Autor:

Anna Raczek
Incola

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

FreshMail.pl
 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl