Bezglutenowe i wegańskie bułki z suszonymi pomidorami i bazylią

 

Przepis na bezglutenowe bułki! To temat, o którym słyszymy bardzo często  spotykając się z Wami. Specjalnie dla Was prezentujemy przepis na pyszne, bezglutenowe i wegańskie bułki domowej roboty! Szybkie w wykonaniu i bez używania gotowych mieszanek. Będziecie zachwyceni 🙂

Zapraszamy do obejrzenia film z wykonania bułek, a pod filmem przepis 🙂

Składniki (na 10 małych lub 5 większych bułek):

✅ 10 dag mąki jaglanej INCOLA
✅ 10 dag mąki gryczanej INCOLA
✅ 5 dag mąki kasztanowej INCOLA
✅ 5 dag mąki kokosowej INCOLA
✅ 7 dag suszonych pomidorów w oliwie
✅ 1 łyżeczka suszonej bazylii
✅ 1 łyżka mielonej łuski babki jajowatej
✅ 1 łyżeczka suchych drożdży
✅ 1/2 łyżeczki soli
✅ 300 ml letniej wody

  1. Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą w misce, wlać wodę i dokładnie wymieszać. Dorzucić suszoną bazylię.
  2. Suszone pomidory pokroić na drobno i dodać je do ciasta wraz z olejem, w którym były zanurzone. Wszystko razem dokładnie wymieszać i natłuszczonymi olejem rękami odrywać po kawałku ciasta, formować kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Całość wstawić do piekarnika nastawionego na 40 ºC, aby lekko wyrosły na ok. 30 minut. Następnie nastawić piekarnik na 180 ºC z termoobiegiem i piec je 35 minut.

Bułeczki mają zwartą strukturę, ale są  wyjątkowo smaczne i bardzo pożywne. Można je przygotowywać z dowolnymi przyprawami i dodatkami (oliwki, rozmaryn, kminek, czosnek…)  🙂

A Wy z czym ich spróbujecie? 🙂

Autorzy:

Przepis powstał przy współpracy z Atelier Smaku – Jola i Mirek specjalizują się w kuchni wegańskiej i bezglutenowej.

2 Komentarze

  • Bezowa Dodano 17 czerwca 2018 09:05

    5 małych lub 10 dużych? Hahaha troche na odwrót chyba 😉
    Jakiej konsystencji powinno być surowe ciasto? Kazde kilko mąki ma inną wilgotnosc i nie zawsze 300ml bedzie wystarczało

    • Incola gluten free Dodano 18 czerwca 2018 10:10

      Haha 😅Już poprawiliśmy błąd – dziękujemy za uważne czytanie 🙂 Na filmiku od 2:40 widać fajnie jakiej konsystencji jest ciasto 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

FreshMail.pl
 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl