Bezglutenowe i bezlaktozowe ciasto kasztanowo-kokosowe

Idealne dla alergików pokarmowych ciasto z mąki kasztanowej. Przepis idealnie sprawdzi się również, jako mniejsze ciasteczka. Niezależnie którą drogę wybierzesz – zapewniamy, że smak i prostota wykonania Cię urzeknie 😊 Połączenie mąki kasztanowej i kokosowej to hit dla osób lubiących orzechowe smaki!

Składniki:
✅ 3 jajka
✅ 6 łyżek syropu kokosowego
✅ 115g maki kasztanowej INCOLA
✅ 135g mąki kokosowej INCOLA
✅ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
✅ 2 łyżki oleju kokosowego
✅ 160g jogurtu kokosowego
✅ kilka sztuk kasztanów jadalnych (ilość wg uznania)
✅ płatki migdałowe do ozdoby

  1. Jajka zmiksować z syropem kokosowym, następnie dodać resztę składników i dokładnie zmiksować (ciasto będzie gęste).
  2. Przygotować tortownicę 21cm, na dnie wyłożoną papierem lub blachę do pieczenia, również wyłożoną papierem.
  3. Ciasto przełożyć do foremki i wyrównać lub formować z niego kulki, układać na blaszce i spłaszczać. Na górze można poukładać kasztany, lekko je wciskając oraz posypać płatkami migdałowymi.
  4. Ciasto piec ok. 40 min w 180°C, zaś ciasteczka ok. 25-30 min, sprawdzać patyczkiem.

 

O autorze:

Paulina z powodu alergii od kilku lat przebywa na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej. Od tego czasu piecze słodkości i dowodzi, że eliminowanie niektórych produktów z diety wcale nie musi oznaczać końca świata 😊 Tworzy przepisy bez glutenu, bez laktozy, wegańskie oraz tradycyjne – każdy znajdzie coś dla siebie.

Paulina prowadzi profil na Instagramie – @paulalovesparis.

6 Komentarze

  • Cookie_monster Dodano 24 sierpnia 2018 13:21

    Ale super! Prosimy Paulinę o więcej takich przepisów!! 🙂

    • Incola gluten free Dodano 24 sierpnia 2018 13:32

      Na pewno się pojawią 🙂

  • Ewelina Dodano 24 sierpnia 2018 16:59

    Wyglada pysznie! Na pewno skorzystam z przepisu:-)

  • Ewaryst Dodano 25 sierpnia 2018 15:48

    Wow, ależ to pysznie wygląda!!!
    Paulina, masz więcej takich przepisików?? 😛

  • Lech Dodano 26 sierpnia 2018 08:21

    Paula… dziękuję za zdrowe pyszności… dzięki Tobie życie jest troszkę słodsze…
    L.

  • Lech Dodano 26 sierpnia 2018 08:23

    To jest pyszne…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

FreshMail.pl
 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl