Tarta z cukinii z nadzieniem mascarpone i pomidorami

Pyszna, bezglutenowa tarta na spodzie z cukinii i wyłożona masą z serka mascarpone i pomidorami. Idealna na obiad czy kolację lub do lunch boxu – wspaniale smakuje na zimno.

Składniki:

Spód:
✅ 700 g cukinii
✅ duży ząbek czosnku
✅ 1 łyżeczka soli
✅ garść posiekanego szczypiorku
✅ 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
✅ 1 jajko
✅ 100 g mąki ryżowej INCOLA
✅ 1 łyżka pestek dyni
✅ pół łyżeczki proszku do pieczenia
+ 1 jajko do posmarowania tarty

Na wierzch tarty:
✅ 2 jajka
✅ 130 g mascarpone
✅ 0,5 kg pomidorów koktajlowych
✅ szczypta soli i pieprzu

SPÓD:

  1. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć cukinię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
  2. Z masy odcisnąć płyn i dodać szczypiorek, natkę pietruszki, jajko, mąkę ryżową, pestki dyni i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia wszystkich składników.
  3. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować lekko olejem (tarta 27 cm wyższy brzeg). Masą wylepić spód i brzegi.
  4. Oddzielić żółtko od białka, żółtkiem wysmarować brzeg i górę, a białkiem spód tarty. Piec w 200°C ok. 20-25 min.

WIERZCH TARTY:

  1. Tartę przestudzić i na spód wylać wymieszane jajka, przyprawy i mascarpone (możecie go zastąpić jogurtem greckim). Ułożyć pokrojone pomidory. Piec 35 min. w 200°C.

 

O autorze:

Małgosiaze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.
Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.
Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @mniammniam_bez_glutenu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

FreshMail.pl
 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl