BEZGLUTENOWE PLACUSZKI JOGURTOWE Z MUSEM POMARAŃCZOWYM

Lekkie śniadanie na słodko lub zdrowy deser? Dajcie się uwieść delikatnym placuszkom z orzeźwiającym musem pomarańczowym!

 

Składniki:

✅ szklanka jogurtu naturalnego
✅2 jajka
✅2/3 szklanki mąki ryżowej INCOLA
✅2/3 szklanki mąki gryczanej INCOLA
✅1/2 szklanki mąki z tapioki
✅3 łyżki płynnego oleju kokosowego/masła
✅3 łyżki płynnego miodu
✅1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
✅1/4 szklanki wody
✅ jabłko

 

Zmiksować płynne składniki oraz jabłko ze skórką, bez pestek. Dodać przesiane składniki sypkie, szybko wymieszać i odstawić na godzinę. Placuszki usmażyć na suchej patelni.

1/2 szklanki wody wlać do garnuszka i wrzucić 2 pomarańcze, wyfiletowane i pokruszone. Gotować, aż delikatnie się rozgotują. Zagęścić połową łyżeczki tapioki.

Placuszki podawać z przygotowanym kisielem.

Smacznego Kochani!

 

O autorze:

Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.

Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.

Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @mniammniam_bez_glutenu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jeden × three =