Zdrowe batoniki, które idealnie nadają się na śniadanie, przekąskę do pracy czy szkoły. Zawartość płatków teff sprawia, że przy okazji są kopalnią wartości odżywczych. Koniecznie musicie ich spróbować!
Składniki:
✅3 banany (po obraniu 270g)
✅10 daktyli (moczyć we wrzątku 15 minut, odcedzić wodę)
✅szklanka płatków jaglanych INCOLA
✅1/4 szklanki płatków teff INCOLA
✅płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
✅łyżeczka soku z cytryny
✅2 łyżki płynnego oleju kokosowego
✅bakalie (duża garść rodzynek, posiekanych orzechów nerkowca, łyżeczka chia, łyżeczka czarnego sezamu) modyfikować wg uznania 😊
Banany, sok z cytryny, daktyle i płynny olej kokosowy zblendować, dorzucić pozostałe składniki i wymieszać. Piec w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia 25 minut w 200 stopni C.❤
Smacznego!
O autorze:
Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.
Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.
Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @mniammniam_bez_glutenu.
Dodaj komentarz