Rozpływający się w ustach biszkopt, przekładany lekkim kremem, a jego smak przełamany kwaskowatym smakiem wiśni. Pamiętajcie! Sekret udanego biszkoptu kryje się w dobrej mące 🙂
Składniki:
Biszkopt:
✅ 6 jajek L
✅ 10 łyżek cukru
✅ 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
✅ szklanka mąki ryżowej INCOLA
✅ 2 łyżki mąki z tapioki
✅ pół szklanki oleju
Krem:
✅ szklanka kremówki
✅ 2 łyżeczki cukru pudru
✅ fix do śmietany
✅ 250 g mascarpone
✅ 5 łyżek mleka
✅ 1 szkl. mrożonych wiśni
Białka ubić, a pod koniec ubijając na wolnych obrotach, dodawać stopniowo cukier, potem żółtka i olej. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać na wolnych obrotach lub ręcznie. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez 40 minut, przestudzić i dopiero wtedy wyjąć z piekarnika. Przeciąć na 2 części.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem. Mascarpone ubić z mlekiem i połączyć z kremówką. Grubo posmarować dolny blat masą. Następnie wyłożyć rozmrożone i podduszone wiśnie. Górny blat od dołu cienko posmarować kremem. Na wierzch polewa czekoladowa😊
O autorze:
Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.
Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.
Małgosia prowadzi swoje konto na intagramie @mniammniam_bez_glutenu.