Makaron z sosem pomidorowym i klopsikami

Makaronowa propozycja, która sprawdzi się zarówno jako pyszny obiad, jak i w wypadku wizyty niespodziewanych gości. Doskonała alternatywa dla tradycyjnego spaghetti.

Składniki:

✅ 1 opakowanie makaronu pipette Incola

Sos:
✅ puszka pomidorów bez skóry,
✅ pół szklanki wody,
✅ sól, szczypta pieprzu, szczypta cynamonu, po pół łyżeczki suszonego tymianku, oregano i lubczyku,
✅ pół startej na drobnej tarce łodygi selera naciowego
✅ pół startej małej marchewki
✅ płaska łyżeczka miodu gryczanego

Klopsiki:
✅ 500 g mięsa mielonego z szynki
✅ 150 gramów startej na drobnych oczkach cukinii
✅ przyprawy takie jak do sosu

Mięso wymieszać z cukinią i przyprawami, a następnie formować małe kulki.

Składniki na sos (oprócz miodu) wrzucić na patelnię i gotować pod przykryciem ok. 30 minut na wolnym ogniu.

Dodać klopsiki i dalej gotować pod przykryciem przez 4 minuty. Wyłączyć gaz i zostawić nakryte na 15 minut. Na koniec dodać płaską łyżeczkę miodu gryczanego.

Gotowy sos podawać z ugotowanym makaronem.

O autorze:

Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.
Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.
Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @mniammniam_bez_glutenu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

10 − 4 =