Ciasteczka, które dzięki mące teff zyskują zupełnie inny wymiar. Oprócz dostarczenia łakomczuchom słodyczy, świetnie sprawdzą się jako propozycja uzupełniająca cenne składniki odżywcze w organizmie.
Składniki (20 ciastek):
✅ 1 ½ szklanka BEZGLUTENOWA MĄKA Z CIECIERZYCY
✅ ¼ łyżeczki soli
✅ 1 łyżeczka sody
✅ 1 szklanka 100% masła orzechowego
✅ 1 szklanka syropu klonowego (ew. miodu)
✅ ½ szklanki gorzkiej czekolady
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Połączyć wszystkie suche składniki w jednej misce i wszystkie mokre składniki w drugiej.
Wlać mokre składniki na suche i mieszać, aż się połączą. Wsypać posiekaną czekoladę i zagnieść w ciasto.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać łyżką porcje ciastek, a następnie formować je przy użyciu widelca.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 13 minut lub do uzyskania lekko brązowego koloru.
Po upieczeniu wystudzić na blaszce, a następnie na ruszcie. Podawać schłodzone do temperatury pokojowej.
PS. Kochani my wiemy, że niektórzy lubią ograniczać cukier. Ciastka te jednak smakują najlepiej, gdy użyjecie pełnej porcji syropu/miodu podanej w przepisie.
Coś o tym wiemy 🙂
Zobaczcie też przepis na batoniki z płatków jaglanych i płatków teff.
Dodaj komentarz