Szybkie i podwójnie bananowe ciasto biszkoptowe wykończone delikatną, kremową masą. Zwykły cukier został zastąpiony ksylitolem i owocami co stanowi zdrową alternatywę dla słodyczy. Doskonałe dla osób, które lubią słodycze, a jednocześnie dbają o szczupłą sylwetkę.
Składniki:
Biszkopt:
✅ 4jajka
✅ 80g mąki jaglanej INCOLA
✅ 40g mąki ryżowej INCOLA
✅ 50g ksylitolu
✅ 30g oleju kokosowego
✅ 20g kakao
✅ 30g mleka
✅ 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wymieszać razem i wylać do foremki. Piec przez ok. 20min w temp. 180°.
Na upieczony biszkopt układamy pokrojonego banana (2,5szt) i skrapiamy go sokiem z cytryny.
Masa bananowa:
✅ 340g banana (3,5szt)
✅ 400g jogurtu greckiego
✅ 200g jogurtu naturalnego
✅ 20g soku z cytryny
✅ 25g żelatyny (rozpuścić)
Wszystkie składniki poza żelatyną dokładnie zblendować. Do rozpuszczonej żelatyny dołożyć dwie łyżki jogurtu, wymieszać i wlać do masy bananowej. Gotową masę wylać na biszkopt z bananami i włożyć do lodówki🙂
Smacznego❤
O autorze:
Adrianna – aktywna mama dwójki dzieci, która w wolnych chwilach uwielbia eksperymentować w kuchni. Zdecydowanie najlepiej odnajduje się w tworzeniu zdrowych i pysznych deserów dla każdego 🙂
Ada prowadzi konto na intagramie @fit_slodkosci.
Dodaj komentarz