Bezglutenowe i wegańskie ciasto marchewkowe

Lekkie i dietetyczne ciasto marchewkowe na spodzie z suszonych moreli. Szczęście przyniesione przez jedno ciasto… Bez glutenu, wegańskie, bez pieczenia i delikatnie słodzone ksylitolem. Czego chcieć więcej? Musicie go spróbować!

 

Składniki:
Spód:
✅ 1 szklanka suszonych moreli
✅ 0,5 szklanki mąki kokosowej INCOLA
✅ 0,5 szklanki migdałów
✅ 1,5 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

Masa marchewkowa:
✅ 5 dużych marchewek
✅ 1 szklanka namoczonych daktyli
✅ 1 szklanka orzechów włoskich
✅ 0,5 szklanki wiórków kokosowych
✅ ok 2 łyżeczki cynamonu
✅ szczypta gałki muszkatołowej
✅ szczypta soli

Masa z nerkowców:
✅ 1 szklanka nerkowców namoczonych w wodzie przez całą noc
✅ 1 łyżka oleju kokosowego
✅ sok z 1 cytyny
✅ ekstrakt waniliowy
✅ 2 łyżki słodzidła np. ksylitolu
+ do podania pistacje

  1. SPÓD: morele namoczyć w wodzie, migdały zmielić blenderem. Do migdałów dodać morele i miksować do połączenia masy. Następnie dodać rozpuszczony olej kokosowy i mąkę, dokładnie wymieszać rękoma. Powstałą masę włożyć do foremki (ok. 20 cm) wyłożonej folią spożywczą i włożyć do lodówki.
  2. MASA MARCHEWKOWA: marchewki obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Następnie zblendować ją, dodać wiórki kokosowe, namoczone daktyle (bez wody), orzechy i przyprawy. Zblendować wszystko na jednolitą masę i wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  3. MASA Z NERKOWCÓW: nerkowce zblendować z resztą składników (ewentualnie dodać troszkę wody). Masę wyłożyć na masę marchewkową.

Całość włożyć do zamrażalnika na ok 1,5-2 h. Po wyjęciu odczekać chwilę i można kroić 😊

O autorze:

Klaudia studentka dietetyki, kochająca kulinarne przygody. Łączy zdrowie ze smakiem oraz szczupłą sylwetką. Tworzy przepisy na zdrowe alternatywy ciast i FIT słodycze, które nie tylko cieszą oko, lecz także podniebienie. Twoje kubki smakowe oszaleją ze szczęścia! Masz to jak w banku!🙂

Klaudia prowadzi konto na intagramie @zdrowakaloria

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

twelve + 16 =