Ekspresowe babeczki z mąki jaglanej, wzbogacone o rozpływające się w ustach kawałki czekolady. Sposób dla tych, którzy pragną ograniczyć cukier ale niekonieczne rezygnować ze słodyczy ☺
Przepis (10szt) :
Składniki:
✅ 2jajka
✅ 100g jogurtu naturalnego
✅ 20g rozpuszczonego oleju kokosowego
✅ 125g mąki jaglanej INCOLA
✅ 30g budyniu bez cukru
✅ 30g ksylitolu
✅ 6kostek gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki (poza czekoladą) wymieszać razem na gładką masę. Czekoladę posiekać na małe kawałki i wrzucić do masy. Przełożyć ciasto do foremek i piec ok. 20min w temp. 180°C.
Smacznego! ❤
O autorze:
Adrianna – aktywna mama dwójki dzieci, która w wolnych chwilach uwielbia eksperymentować w kuchni. Zdecydowanie najlepiej odnajduje się w tworzeniu zdrowych i pysznych deserów dla każdego 🙂
Ada prowadzi konto na intagramie @fit_slodkosci.
6 Komentarze
Czy mąka jaglana może być ze zmielonej kaszy jaglanej? Olej kokosowy można zastąpić rzepakowym? A czekoladę orzechami lub rodzynkami?
Aga, można samodzielnie zrobić mąkę z kaszy jaglanej, należy jedynie pamiętać, aby była bardzo drobno zmielona 🙂
Olej kokosowy można zamienić na rzepakowy, a czekoladę na rodzynki.
Ile mniej więcej wychodzi takich babeczek ?
Martyna, około 10 szt 🙂 Pozdrawiamy!
Czy zamieniając ksylitol na biały cukier należy dać taką samą proporcję?
Cukru należy dać mniej, z uwagi, że jest słodszy od ksylitolu 🙂 Np. 20 g 🙂
Dodaj komentarz