Bezglutenowy i wegański chleb na zakwasie z mąki teff i kaszy gryczanej

Bezglutenowy i wegański chleb robiony na zakwasie z  mąki teff i kaszy gryczanej. Przyjemnie wilgotny miąższ i chrupiąca skórka, a w dodatku bogactwo składników odżywczych! Obiecujemy, że dla tego smaku warto poczekać dwie doby na zakwas 🙂

Zapraszamy do obejrzenia filmu, a poniżej przepis:

Składniki:

✅ 20 dag mąki teff INCOLA
✅ 20 dag niepalonej kaszy gryczanej
✅ 10 dag mąki ryżowej
✅ 5 dag ziaren słonecznika
✅ 2 łyżki mielonej łuski babki jajowatej
✅ 1 łyżeczka soli
✅ 700 ml letniej wody

  1.  Do miski wsypać mąkę z teffu, kaszę gryczaną i sól, wymieszać i wlać 500 ml letniej wody. Całość dokładnie wymieszać, a następnie przykryć ściereczką i wstawić w ciepłe miejsce na 2 doby. W tym czasie, trzeba od czasu do czasu zamieszać ciasto.
  2. Po dwóch dniach, gdy surowe ciasto zacznie fermentować, zmiksować je na jednolitą masę. Dodać mąkę ryżową, babkę jajowatą, słonecznik i dokładnie wymieszać łyżką, dolewając około 200 ml wody, aby po zamieszaniu uzyskać ciasto o konsystencji rzadkiego ciasta na racuchy. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 12 godzin.
  3. Gotowe ciasto wylać do wysmarowanej olejem i oprószonej mąką ryżową foremki, wierzch masy wygładzić ręką zanurzoną w oleju i wstawić do piekarnika nastawionego na 40°C, lub w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  4. Nastawić piekarnik na 180°C z termoobiegiem i piec chleb około 50-60 minut. Chleb wyłożyć z foremki na drucianą kratkę, aby przestygł i odparował.

 

Autorzy:

Przepis powstał przy współpracy z Atelier Smaku – Jola i Mirek specjalizują się w kuchni wegańskiej i bezglutenowej.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

nineteen − five =