Puszysty i delikatny biszkopt z mąki jaglanej z orzeźwiającą galaretką i owocami. Idealnie sprawdzi się jako orzeźwiające ciasto na gorące dni, a po przełożeniu masą stanie się doskonałym pomysłem na lekki tort.
Składniki (forma: 21-22 cm):
✅ 4 jajka
✅ 4 stołowe łyżki mąki jaglanej Incola
✅ 4 łyżki ksylitolu
✅ 1 mała łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
✅ galaretka malinowa
✅ szklanka świeżych lub mrożonych malin
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić razem z ksylitolem na puszystą pianę. Dodać żółtka i znów miksować do uzyskania biszkoptowego koloru. Dodać proszek do pieczenia (lub sodę), przesianą mąkę i delikatnie połączyć.
- Ciasto biszkoptowe przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 25-35 minut.
- W międzyczasie przygotować galaretkę z 0,5 litra wody. Po lekkim przestudzeniu dodać maliny. Uwaga! jeśli używacie mrożonych malin, to galaretka szybko się zetnie dzięki ich niskiej temperaturze, dlatego lepiej nie zostawiać jej na dłużej.
PS. Do ciasta z powodzeniem można zastosować warstwę z kremu, między biszkoptem, a galaretką. Przepisy na masy, które sprawdzą się doskonale znajdziecie tutaj i tutaj.
Dodaj komentarz