Bezglutenowe i wegańskie pierogi z nadzieniem na słodko

Bezglutenowe pierogi już nie spędzają snu z powiek! Elastyczne i bezglutenowe ciasto pierogowe z mąki ryżowej, dobrze się klei i jest łatwe w przygotowaniu bez użycia gotowych mieszanek. Słodkie nadzienie z z batatów i pomarańczy, to oryginalny pomysł na każdy dzień!

Zapraszamy do obejrzenia filmu, a poniżej przepis:

Ciasto:

Ciasto przygotować z przepisu Ciasto na bezglutenowe pierogi z mąki ryżowej

Składniki na nadzienie:

✅ 40 dag batatu
✅ 2 łyżki cukru z kwiatu kokosa
✅ sok z jednej cytryny
✅ 1-2 łyżki mąki teff INCOLA
✅ 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka otarta z 1/2 pomarańczy

  1. Bataty obrać i ugotować na parze do miękkości i odstawić na bok, aby przestygły.
  2. Rozdrobnić bataty przy pomocy widelca, zaprawić je sokiem z cytryny, skórką pomarańczową i dosłodzić cukrem oraz zagęścić mąką z tefu. Tak powstałe nadzienie odłożyć na bok i zabrać się do zagniatania ciasta (przepis na ciasto na bezglutenowe pierogi znajdziesz tutaj).
  3. W garnku zagotować osoloną wodę. Ciasto podzielić na części i każdą z nich rozwałkowywać wałkiem.
  4. Wykrawać kółka szklanką i na środku każdego z nich położyć łyżeczkę nadzienia, uważając, aby nie ubrudzić rantu. Złożyć na pół, aby farsz pozostał w środku i dociskać brzegi ciasta palcami do czasu, aż pieróg dokładnie się sklei. Aby ciasto nie kleiło się do dłoni można je oprószyć mąką ryżową.
  5. Gotowe pierożki wrzucić do wrzątku i gotować 2 do 3 minut od wypłynięcia.
  6.  Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Autorzy:

Przepis powstał przy współpracy z Atelier Smaku – Jola i Mirek specjalizują się w kuchni wegańskiej i bezglutenowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 − fourteen =

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.