Bezglutenowe pierogi już nie spędzają snu z powiek! Elastyczne i bezglutenowe ciasto pierogowe z mąki ryżowej, dobrze się klei i jest łatwe w przygotowaniu bez użycia gotowych mieszanek. Słodkie nadzienie z z batatów i pomarańczy, to oryginalny pomysł na każdy dzień!
Zapraszamy do obejrzenia filmu, a poniżej przepis:
Ciasto:
Ciasto przygotować z przepisu Ciasto na bezglutenowe pierogi z mąki ryżowej
Składniki na nadzienie:
✅ 40 dag batatu
✅ 2 łyżki cukru z kwiatu kokosa
✅ sok z jednej cytryny
✅ 1-2 łyżki BEZGLUTENOWA MĄKA RYŻOWA
✅ 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- Bataty obrać i ugotować na parze do miękkości i odstawić na bok, aby przestygły.
- Rozdrobnić bataty przy pomocy widelca, zaprawić je sokiem z cytryny, skórką pomarańczową i dosłodzić cukrem oraz zagęścić mąką z tefu. Tak powstałe nadzienie odłożyć na bok i zabrać się do zagniatania ciasta (przepis na ciasto na bezglutenowe pierogi znajdziesz tutaj).
- W garnku zagotować osoloną wodę. Ciasto podzielić na części i każdą z nich rozwałkowywać wałkiem.
- Wykrawać kółka szklanką i na środku każdego z nich położyć łyżeczkę nadzienia, uważając, aby nie ubrudzić rantu. Złożyć na pół, aby farsz pozostał w środku i dociskać brzegi ciasta palcami do czasu, aż pieróg dokładnie się sklei. Aby ciasto nie kleiło się do dłoni można je oprószyć mąką ryżową.
- Gotowe pierożki wrzucić do wrzątku i gotować 2 do 3 minut od wypłynięcia.
- Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Autorzy:
Przepis powstał przy współpracy z Atelier Smaku – Jola i Mirek specjalizują się w kuchni wegańskiej i bezglutenowej.
Dodaj komentarz