Często nie mieści nam się w głowie jak produkty, które na ogół mają krótkie terminy przydatności do spożycia, mogą mieć wydłużoną tę datę nawet do ponad 4 miesięcy. To pytanie najczęściej dotyczy chlebów bezglutenowych. Czy zabezpieczenie produktów przed starzeniem jest możliwe bez użycia konserwantów? Dlaczego takie zabiegi są konieczne? Zapraszamy do przeczytania naszego artykułu.
Wydłużanie daty przydatności chleba – potrzebne czy zbędne?
Potrzebne, a jednak nie zawsze takie oczywiste. Widok długiej daty przydatności do spożycia w przypadku pieczywa,często spotyka się u Was z niepokojem. Nic dziwnego, każdy z nas podświadomie kojarzy pieczywo z piekarnią, w której codziennie wypiekane są nowe bochenki.
Jak się okazuje wydłużanie daty ważności jest konieczne z kilku powodów:
- produkt bezglutenowy jest skierowany do mniejszej ilości osób, w porównaniu do produktu zawierającego gluten. Konsekwencją tego jest mniejsze rotowanie produktu na półce sklepowej. Dystrybutorzy oraz sprzedawcy oczekują od producenta takiego terminu, który pozwoli na sprzedaż bezpiecznego i smacznego produktu, bez ryzyka straty z tytułu jego przeterminowania.
- kolejnym i najważniejszym aspektem są oczekiwania wyjątkowo wymagającego i świadomego konsumenta bezglutenowego. Spodziewa się on produktu o wysokiej dostępności ale bezpiecznego, jak najmniej przetworzonego technologicznie i co najważniejsze bez konserwantów.
KRÓTKA DATA PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA = PRODUKT DOSTĘPNY W LOKALNYCH SKLEPACH LUB W SPRZEDAŻY WYSYŁKOWEJ
DŁUŻSZA DATA PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA = PRODUKT OGÓLNODOSTĘPNY WE WSZYSTKICH SKLEPACH
Kilka miesięcy świeżości bez konserwantów?
Jak widać poprzeczka podniesiona jest wysoko, a sprostanie tym wszystkim oczekiwaniom dość trudne. Jednak jest to możliwe i to bez użycia konserwantów! 😊 Wymaga to zastosowania nowoczesnej technologii pakowania produktów w folię barierową, która wypełniana jest modyfikowaną atmosferą ochronną.
Czym jest modyfikowana atmosfera ochronna?
Modyfikowana atmosfera ochronna sprawia, że zostaje spowolniony rozwój mikrobiologii odpowiedzialnej za starzenie się pieczywa, przez co zachowuje ono świeżość przez cały okres przydatności do spożycia. Po przerwaniu tej atmosfery, produkty ulegają naturalnemu procesowi starzenia. Co więcej atmosfera nie ingeruje w skład produktu i zmianę jego właściwości.
Właśnie dzięki temu rozwiązaniu nasi klienci mogą cieszyć się produktem bezpiecznym i bez konserwantów.
Dodatki technologiczne w chlebach
Dlaczego zatem w pieczywie bezglutenowym można spotkać dodatki technologiczne i czym one są? (O dodatkach technologicznych pisaliśmy dokładnie w artykule: Skład pieczywa bezglutenowego – dlaczego różni się od glutenowych odpowiedników). Ze wskazanego artykułu możecie dowiedzieć się jakie składniki można spotkać i jaką pełnią funkcję – wszystkie z nich są składnikami roślinnymi i są bezpieczne dla zdrowia. Ich niewielki dodatek pozwala na to, że pieczywo smakuje równie dobrze w pierwszym, jak i ostatnim dniu jego terminu przydatności do spożycia – zachowuje swoją świeżość, miękkość, wilgotność i nie kruszy się. Oznacza to, że gdyby to pieczywo było przeznaczone do konsumpcji w ciągu np. 3 dni – może być wtedy pozbawione wszelkich dodatków.
Dostępność chleba bez ograniczeń
Dzięki wydłużeniu terminu przydatności do spożycia pieczywa możecie cieszyć się jego dostępnością w coraz większej ilości sklepów, bez względu na to, gdzie zlokalizowana jest jego produkcja. Bardzo dobrym pomysłem jest również samodzielny wypiek chleba bezglutenowego. Zapraszamy do skorzystania z naszego przepisu na pyszny chleb na zakwasie z mąki teff i kaszy gryczanej.
Bezglutenowy i wegański chleb na zakwasie z kaszy gryczanej i mąki teff
Podzielcie się z nami czy byliście świadomi tych zależności?
Autor:
Anna Raczek
Incola