Żurawinowa rozkosz to fit połączenie smaków: słodkiego, kwaskowatego i gorzkiej czekolady. Kwaskowaty spód przełamany słodyczą masy o smaku nutelli, a wszystko oblane gorzką czekoladą o orzechowym posmaku. To połączenie idealnie na ciepłe dni 🙂
Składniki:
Spód:
✅ 120g suszonej żurawiny
✅ 8 łyżek BEZGLUTENOWE PŁATKI OWSIANE
✅ 4 łyżki nasion chia
✅ 2 łyżki oleju kokosowego
Warstwa „nutellowa”:
✅ 1 puszka cieciorki
✅ 2 łyżki kakao
✅ 4 łyżki słodzidła (mniej lub więcej – według uznania)
✅ 2-3 łyżki masła orzechowego
✅ garść namoczonych daktyli
✅ 100 ml mleka roślinnego
✅ 1 łyżeczka rozpuszczonej żelatyny
Składniki na polewę:
✅ 100g gorzkiej czekolady
✅ 4 łyżki masła orzechowego
✅ 1 łyżeczka oleju kokosowego
- SPÓD: Żurawinę zalać ciepłą wodą i odstawić na ok 1h. Większą część wody odlać. Żurawinę zblendować, dodać płatki teff (można je zastąpić jaglanymi lub zmielonymi owsianymi) i nasiona chia. Ostawić na ok 20min, by nasiona wchłonęły część płynów. Olej kokosowy rozpuścić i dodać do masy. Wymieszać i wyłożyć do tortownicy ok 20cm wyłożonej folią aluminiową i odłożyć do lodówki.
- WARSTWA „NUTELLOWA”: Cieciorkę odsączyć z zalewy, wypłukać kilkakrotnie wodą i zblendować z resztą składników, na koniec dodając rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Wyłożyć masę na spód i również schować do lodówki.
- POLEWA: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem orzechowym i olejem kokosowym. Polać nią ciasto. Przechowywać w lodówce.
Smacznego ❤
O autorze:
Klaudia – studentka dietetyki, kochająca kulinarne przygody. Łączy zdrowie ze smakiem oraz szczupłą sylwetką. Tworzy przepisy na zdrowe alternatywy ciast i FIT słodycze, które nie tylko cieszą oko, lecz także podniebienie. Twoje kubki smakowe oszaleją ze szczęścia! Masz to jak w banku!🙂
Klaudia prowadzi konto na intagramie @zdrowakaloria
Dodaj komentarz