Puszyste, bezglutenowe i bezlaktozowe ciasto jabłkowe. Dla zwolenników szybkich i bezproblemowych wypieków, a jednocześnie pysznych!
Po prostu rozpływa się w ustach 🙂
Składniki:
✅ 400 g słodkich jabłek (waga po obraniu)
✅ 2 jajka
✅ 50 g mąki jaglanej INCOLA
✅ 40 g mąki ryżowej INCOLA
✅ płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
✅ 2 łyżki cukru trzcinowego
✅ 2 łyżki oleju
✅ po łyżeczce cynamonu i kakao
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Następnie obtoczyć je w przesianych i wymieszanych suchych składnikach. Ubić jajka, dodać do pozostałych składników i dokładnie wymieszać.
Piec w małej keksówce 40 minut w 180 stopniach C.
O autorze:
Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.
Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.
Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @mniammniam_bezglutenu.
Dodaj komentarz