Przepis na bezglutenowe bułki! To temat, o którym słyszymy bardzo często spotykając się z Wami. Specjalnie dla Was prezentujemy przepis na pyszne, bezglutenowe i wegańskie bułki domowej roboty! Szybkie w wykonaniu i bez używania gotowych mieszanek. Będziecie zachwyceni 🙂
Zapraszamy do obejrzenia film z wykonania bułek, a pod filmem przepis 🙂
Składniki (na 10 małych lub 5 większych bułek):
✅ 10 dag mąki jaglanej INCOLA
✅ 10 dag mąki gryczanej INCOLA
✅ 5 dag mąki kasztanowej INCOLA
✅ 5 dag mąki kokosowej INCOLA
✅ 7 dag suszonych pomidorów w oliwie
✅ 1 łyżeczka suszonej bazylii
✅ 1 łyżka mielonej łuski babki jajowatej
✅ 1 łyżeczka suchych drożdży
✅ 1/2 łyżeczki soli
✅ 300 ml letniej wody
- Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą w misce, wlać wodę i dokładnie wymieszać. Dorzucić suszoną bazylię.
- Suszone pomidory pokroić na drobno i dodać je do ciasta wraz z olejem, w którym były zanurzone. Wszystko razem dokładnie wymieszać i natłuszczonymi olejem rękami odrywać po kawałku ciasta, formować kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Całość wstawić do piekarnika nastawionego na 40 ºC, aby lekko wyrosły na ok. 30 minut. Następnie nastawić piekarnik na 180 ºC z termoobiegiem i piec je 35 minut.
Bułeczki mają zwartą strukturę, ale są wyjątkowo smaczne i bardzo pożywne. Można je przygotowywać z dowolnymi przyprawami i dodatkami (oliwki, rozmaryn, kminek, czosnek…) 🙂
A Wy z czym ich spróbujecie? 🙂
- Atelier Smaku z produktami Incola
- Wegańskie i bezglutenowe bułki
Autorzy:
Przepis powstał przy współpracy z Atelier Smaku – Jola i Mirek specjalizują się w kuchni wegańskiej i bezglutenowej.
2 Komentarze
5 małych lub 10 dużych? Hahaha troche na odwrót chyba 😉
Jakiej konsystencji powinno być surowe ciasto? Kazde kilko mąki ma inną wilgotnosc i nie zawsze 300ml bedzie wystarczało
Haha 😅Już poprawiliśmy błąd – dziękujemy za uważne czytanie 🙂 Na filmiku od 2:40 widać fajnie jakiej konsystencji jest ciasto 🙂
Dodaj komentarz