Wytrawne placki z łososiem, które są propozycją idealną na kolację lub zaskoczenie gości niespotykanym pomysłem. Są bardzo szybkie w wykonaniu, a dzięki zwartej strukturze szybko nadają poczucie sytości.
Składniki (15 małych placków):
✅pół szklanki mąki z ciecierzycy INCOLA
✅1/4 szklanki mąki ryżowej INCOLA
✅pół szklanki wody
✅piana ubita z 1 białka ze szczyptą soli
✅sól do smaku, szczypta kurkumy
✅szczypta sody oczyszczonej
✅1 łyżka oleju kokosowego
✅łyżeczka chia przed samym smażeniem (można pominąć)
✅ 1 jogurt naturalny
✅ opakowanie łososia wędzonego
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 15 minut. Teflonową patelnię lekko wysmarować olejem kokosowym (bez tłuszczu też wyjdą). Smażyć z obydwóch stron na złoty kolor.
Podawać z kleksem jogurtu naturalnego i łososiem.
Smacznego ❤
O autorze:
Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.
Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.
Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @mniammniam_bezglutenu.
Dodaj komentarz