Bezglutenowa zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Szybki i prosty makaron, który przygotujecie w 30 minut. Idealnie sprawdzi się jako danie z patelni lub zapiekane w piekarniku. A Wy jaki wariant wybieracie? 🙂

Składniki (4 porcje):

✅ 1 opakowanie bezglutenowego makaronu Pipette INCOLA
✅ paczka świeżego szpinaku
✅ 2 kulki mozarelli lub kawałek sera dobrej jakości
✅ 4 ząbki czosnku
✅ słoik suszonych pomidorów
✅ pieprz, sól i gałka muszkatałowa

  1. Do lekko osolonej, gotującej się wody wsyp opakowanie makaronu. Ilość wody powinna stanowić przynajmniej czterokrotną objętość suchego makaronu. Delikatnie mieszając, gotuj do 6 minut, aż będzie al dente.
  2. W międzyczasie obierz czosnek, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej patelni razem z odrobiną oliwy. Gdy czosnek się zarumieni, dodaj szpinak, który od razu warto posolić, popieprzyć i posypać gałką. Bardzo szybko straci on swoją objętość więc dobrze, żeby w gotowości były już pokrojone na mniejsze części suszone pomidory i serek.
  3. Do szpinaku dodajemy pomidory i odcedzony makaron. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Jeżeli nie macie ochoty robić z niego zapiekanki, to od razu posypcie go mozzarellą i możecie nakładać na talerze.

LUB

5. Opcja szybkiego zapieczenia. Przełożyć zawartość patelni do foremki i na wierzchu rozłożyć mozzarellę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 10 minut. Nie ma potrzeby, żeby wydłużać ten czas, bo potem makaron stanie się twardy.

 

Całość przygotowania zajmuje maksymalnie 30 minut 🥣🕜

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

6 + 8 =