Szybki i prosty makaron, który przygotujecie w 30 minut. Idealnie sprawdzi się jako danie z patelni lub zapiekane w piekarniku. A Wy jaki wariant wybieracie? 🙂
Składniki (4 porcje):
✅ 1 opakowanie bezglutenowego makaronu Pipette INCOLA
✅ paczka świeżego szpinaku
✅ 2 kulki mozarelli lub kawałek sera dobrej jakości
✅ 4 ząbki czosnku
✅ słoik suszonych pomidorów
✅ pieprz, sól i gałka muszkatałowa
- Do lekko osolonej, gotującej się wody wsyp opakowanie makaronu. Ilość wody powinna stanowić przynajmniej czterokrotną objętość suchego makaronu. Delikatnie mieszając, gotuj do 6 minut, aż będzie al dente.
- W międzyczasie obierz czosnek, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej patelni razem z odrobiną oliwy. Gdy czosnek się zarumieni, dodaj szpinak, który od razu warto posolić, popieprzyć i posypać gałką. Bardzo szybko straci on swoją objętość więc dobrze, żeby w gotowości były już pokrojone na mniejsze części suszone pomidory i serek.
- Do szpinaku dodajemy pomidory i odcedzony makaron. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Jeżeli nie macie ochoty robić z niego zapiekanki, to od razu posypcie go mozzarellą i możecie nakładać na talerze.
LUB
5. Opcja szybkiego zapieczenia. Przełożyć zawartość patelni do foremki i na wierzchu rozłożyć mozzarellę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 10 minut. Nie ma potrzeby, żeby wydłużać ten czas, bo potem makaron stanie się twardy.
Całość przygotowania zajmuje maksymalnie 30 minut 🥣🕜
Dodaj komentarz