BEZGLUTENOWA FIT TARTA Z BUDYNIEM I SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Rozpływająca się w ustach i szybka w przygotowaniu tarta z warstwą budyniową i kremem z suszonych śliwek.  Idealna dla sportowców i osób dbających o linię. 

Składniki:
Spód:
✅ 100g płatków teff od INCOLA
✅ 30g odżywki białkowej*
✅ 4 łyżki oleju kokosowego
✅ 2 łyżki masła orzechowego
✅ słodzidło (może być miód)
*odżywkę można zastąpić dowolnym słodzidłem

Krem śliwkowy:
✅ 200g suszonych śliwek
✅ 1,5 łyżki kakao
✅ 20g odżywki białkowej*
✅ 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny
* odżywkę można pominąć lub zastąpić słodzidłem

Budyń:
✅ 1 opakowanie budyniu
✅ mleko
✅ słodzidło

 

  1. SPÓD. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyłożyć do małej foremki. Gdyby masa się nie kleiła można dodać trochę wody. Chłodzić w lodówce.
  2. KREM ŚLIWKOWY. Śliwki namoczyć w ciepłej wodzie. Gdy będą miękkie zblendować z pozostałymi składnikami. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Krem wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  3. BUDYŃ. Przygotować według przepisu na opakowaniu ale dodać mniej mleka, żeby był gęsty. Wylać go na krem z suszonych śliwek. Przechowywać w lodówce.

 

O autorze:

Klaudia  studentka dietetyki, kochająca kulinarne przygody. Łączy zdrowie ze smakiem oraz szczupłą sylwetką. Tworzy przepisy na zdrowe alternatywy ciast i FIT słodycze, które nie tylko cieszą oko, lecz także podniebienie. Twoje kubki smakowe oszaleją ze szczęścia! Masz to jak w banku!🙂

Klaudia prowadzi konto na intagramie @zdrowakaloria

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 + 19 =