Puszyste, bezglutenowe i o wysokich wartościach odżywczych. Propozycja na niestandardowe wydanie wszystkim dobrze znanych naleśników 🙂 Idealne na śniadanie, obiad, kolację lub deser.
Składniki (porcja dla 3-4 osób):
✅ 3 jajka
✅ pół łyżeczki cukru/ewentualnie innego słodzidła
✅ 1 i 2/3 szklanki wody
✅ 2/3 szklanki mleka
✅ 2/3 szklanki mąki teff INCOLA
✅ 2/3 szklanki mąki ryżowej INCOLA
✅ 0,5 szklanki skrobi z tapioki
✅ 1 łyżeczka kakao
✅ pół łyżeczki proszku do pieczenia
✅ 2 łyżki płatków teff INCOLA (można zastąpić 1 łyżeczką mąki ryżowej INCOLA)
- Jajka ubić widelcem, dodać cukier, wodę i mleko.
- Suche składniki przesiać i wymieszać. Dodać do mokrych składników i zmiksować mikserem. Masę odstawić na pół godziny. Smażyć na bardzo rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju roślinnego. Ciasto jest rzadkie, takie ma być 😊
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
O autorze:
Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.
Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.
Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @mniammniam_bez_glutenu.
2 Komentarze
A co zamiast mleka?
Można zastąpić mlekiem roślinnym 😉
Dodaj komentarz