Bezglutenowe ciasteczka kasztanowo-orzechowe

Podwójnie orzechowe ciastka z delikatną nutą czekolady i cynamonu. Najlepiej smakują następnego dnia po wypieczeniu. Obiecujemy, że jak spróbujesz raz, to mąka kasztanowa stanie się stałym bywalcem w Twojej kuchni! ❤

Składniki na ok. 18 ciasteczek w wersji XXL:

✅300 g pasty orzechowej z orzechów arachidowych
✅40 g mąki ryżowej INCOLA
✅50 g mąki kasztanowej INCOLA
✅1 duże jajko
✅180 ml mleka
✅40 g cukru
✅1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
✅pół łyżeczki mielonego cynamonu
✅2 kostki czekolady gorzkiej

  1. Suche składniki przesiać i wymieszać.
  2. Mokre składniki wymieszać oddzielnie i połączyć z suchymi. Następnie dodać 2 kostki startej na tarce czekolady gorzkiej i raz jeszcze delikatnie przemieszać. Schłodzić przez ok. 2 godziny.
  3. Uformować ciasteczka i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 20 minut w 180°C.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciastka przełożyć do zamkniętego pojemnika. Następnego dnia robią się przyjemnie miękkie i lekko ciągnące.

O autorze:

Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.

Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.

Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @mniammniam_bez_glutenu.

2 Komentarze

  • asia Dodano 9 grudnia 2018 13:07

    gdzie można dostać taką pastę orzechową?

    • Incola gluten free Dodano 10 grudnia 2018 15:09

      Zachęcamy poszukać np. w jednym z naszych Patronackich Sklepów Internetowych http://www.friendlyfoodshop.pl. Najlepiej szukać dobrej jakości masła orzechowego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Bułki Vitalfit

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

FreshMail.pl
 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl