Bezglutenowe buraczkowe spaghetti

Pomysł na szybki i bardzo efektowny obiad. Aromatyczne spaghetti, które za sprawą buraków nabiera niepowtarzalnego koloru i smaku.

Składniki:

✅1 opakowanie makaronu spaghetti INCOLA
✅1/2 szklanki mleka
✅1 szklanka wody
✅pół łyżeczki masła/oleju kokosowego
✅2 łyżeczki mąki teff INCOLA lub 1 łyżeczka mąki ryżowej INCOLA
✅2 średnie upieczone/ugotowane buraki
✅2 łyżki octu
✅sól, pieprz, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżeczka lubczyku, łyżeczka chrzanu świeżo startego

  1. Do garnka wrzucić masło i przyprawy. Po 2 minutach dodać mąkę i pokrojone w drobną kostkę buraki. Po kolejnych kilku minutach dodać wodę i mleko, gotować przez ok. 10 minut.
  2. Następnie dolać ocet i gotować 2 minuty (sos nie będzie bardzo gęsty, ale po połączeniu z makaronem będzie idealny), wrzucić ugotowany makaron. Po kilku minutach można się zajadać. Kolor na zdjęciu nie jest poprawiany, taki przybiera w połączeniu z buraczkami❤

O autorze:

Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.

Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.

Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @mniammniam_bez_glutenu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

6 − two =