Idealne dla alergików pokarmowych ciasto z mąki kasztanowej. Przepis idealnie sprawdzi się również, jako mniejsze ciasteczka. Niezależnie którą drogę wybierzesz – zapewniamy, że smak i prostota wykonania Cię urzeknie 😊 Połączenie mąki kasztanowej i kokosowej to hit dla osób lubiących orzechowe smaki!
Składniki:
✅ 3 jajka
✅ 6 łyżek syropu kokosowego
✅ 115g maki kasztanowej INCOLA
✅ 135g mąki kokosowej INCOLA
✅ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
✅ 2 łyżki oleju kokosowego
✅ 160g jogurtu kokosowego
✅ kilka sztuk kasztanów jadalnych (ilość wg uznania)
✅ płatki migdałowe do ozdoby
- Jajka zmiksować z syropem kokosowym, następnie dodać resztę składników i dokładnie zmiksować (ciasto będzie gęste).
- Przygotować tortownicę 21cm, na dnie wyłożoną papierem lub blachę do pieczenia, również wyłożoną papierem.
- Ciasto przełożyć do foremki i wyrównać lub formować z niego kulki, układać na blaszce i spłaszczać. Na górze można poukładać kasztany, lekko je wciskając oraz posypać płatkami migdałowymi.
- Ciasto piec ok. 40 min w 180°C, zaś ciasteczka ok. 25-30 min, sprawdzać patyczkiem.
O autorze:
Paulina – z powodu alergii od kilku lat przebywa na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej. Od tego czasu piecze słodkości i dowodzi, że eliminowanie niektórych produktów z diety wcale nie musi oznaczać końca świata 😊 Tworzy przepisy bez glutenu, bez laktozy, wegańskie oraz tradycyjne – każdy znajdzie coś dla siebie.
Paulina prowadzi profil na Instagramie – @paulalovesparis.
6 Komentarze
Ale super! Prosimy Paulinę o więcej takich przepisów!! 🙂
Na pewno się pojawią 🙂
Wyglada pysznie! Na pewno skorzystam z przepisu:-)
Wow, ależ to pysznie wygląda!!!
Paulina, masz więcej takich przepisików?? 😛
Paula… dziękuję za zdrowe pyszności… dzięki Tobie życie jest troszkę słodsze…
L.
To jest pyszne…
Dodaj komentarz