Ekspresowe placuszki z ricotty z owocami

Ekspresowe, bezglutenowe placuszki z ricotty, które świetnie sprawdzą się jako śniadanie lub deser. Delikatne i lekko słodkie – idealne!

Przepis na 10 sztuk:

✅250 g ricotty
✅2 jajka
✅2 łyżeczki miodu/dowolnego słodzidła
✅płaska łyżeczka proszku do pieczenia
✅1/3 szklanki mąki ryżowej INCOLA

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Ricottę zmiksować z żółtkami i miodem, dodać przesianą mąka z proszkiem do pieczenia.
  3. Białka ubić na sztywno i powoli połączyć z masą.
  4. Placuszki smażyć na suchej patelni na niewielkim ogniu (miód szybko się przypala, więc uwaga! 😊).
  5. Podawać z ulubionymi owocami.

 

O autorze:

Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.

Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.

Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @mniammniam_bez_glutenu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 × 3 =