Pyszna, bezglutenowa tarta na spodzie z cukinii i wyłożona masą z serka mascarpone i pomidorami. Idealna na obiad czy kolację lub do lunch boxu – wspaniale smakuje na zimno.
Składniki:
Spód:
✅ 700 g cukinii
✅ duży ząbek czosnku
✅ 1 łyżeczka soli
✅ garść posiekanego szczypiorku
✅ 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
✅ 1 jajko
✅ 100 g mąki ryżowej INCOLA
✅ 1 łyżka pestek dyni
✅ pół łyżeczki proszku do pieczenia
+ 1 jajko do posmarowania tarty
Na wierzch tarty:
✅ 2 jajka
✅ 130 g mascarpone
✅ 0,5 kg pomidorów koktajlowych
✅ szczypta soli i pieprzu
SPÓD:
- Na tarce o grubych oczkach zetrzeć cukinię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
- Z masy odcisnąć płyn i dodać szczypiorek, natkę pietruszki, jajko, mąkę ryżową, pestki dyni i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia wszystkich składników.
- Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować lekko olejem (tarta 27 cm wyższy brzeg). Masą wylepić spód i brzegi.
- Oddzielić żółtko od białka, żółtkiem wysmarować brzeg i górę, a białkiem spód tarty. Piec w 200°C ok. 20-25 min.
WIERZCH TARTY:
- Tartę przestudzić i na spód wylać wymieszane jajka, przyprawy i mascarpone (możecie go zastąpić jogurtem greckim). Ułożyć pokrojone pomidory. Piec 35 min. w 200°C.
O autorze:
Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.
Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.
Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @mniammniam_bez_glutenu.
Dodaj komentarz