Delikatne naleśniki z malinami – śniadaniowy klasyk w nowej bezglutenowej odsłonie!
Ciasto:
✅3 jajka
✅szczypta cukru
✅1 i 2/3 szklanki wody
✅1/3 szklanki mleka
✅1/2 szklanki mąki gryczanej INCOLA
✅2/3 szklanki mąki ryżowej INCOLA
✅1/4 szklanki skrobi z tapioki
✅pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
✅ starta kostka gorzkiej czekolady – opcjonalnie do dekoracji
Nadzienie:
✅świeże bądź mrożone maliny
✅skrobia z tapioki
✅odrobina miodu – do smaku
- Jajka ubić widelcem.
- Dodać szczyptę cukru.
- Dodać wodę oraz mleko.
- Wymieszać z przesianą mąką gryczaną, ryżową, skrobią oraz proszkiem do pieczenia.
- Odstawić na 30min.
- Naleśniki smażyć na bardzo rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju
- Maliny dusić na wolnym ogniu, gdy lekko się rozpadną i odparują dodać skrobię oraz miód.
- Faszerujemy naleśniki, dekorujemy startą czekoladą.
- Delektujemy się smakiem lata w środku zimy 😊
O autorze:
Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.
Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.
Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @mniammniam_bez_glutenu.
Dodaj komentarz