Delikatne naleśniki z malinami

Delikatne naleśniki z malinami – śniadaniowy klasyk w nowej bezglutenowej odsłonie!

Ciasto:

✅3 jajka
✅szczypta cukru
✅1 i 2/3 szklanki wody
✅1/3 szklanki mleka
✅1/2 szklanki mąki gryczanej INCOLA
✅2/3 szklanki mąki ryżowej INCOLA
✅1/4 szklanki skrobi z tapioki
✅pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
✅ starta kostka gorzkiej czekolady – opcjonalnie do dekoracji

Nadzienie:

✅świeże bądź mrożone maliny
✅skrobia z tapioki
✅odrobina miodu – do smaku

  1. Jajka ubić widelcem.
  2. Dodać szczyptę cukru.
  3. Dodać wodę oraz mleko.
  4. Wymieszać z przesianą mąką gryczaną, ryżową, skrobią oraz proszkiem do pieczenia.
  5. Odstawić na 30min.
  6. Naleśniki smażyć na bardzo rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju
  7. Maliny dusić na wolnym ogniu, gdy lekko się rozpadną i odparują dodać skrobię oraz miód.
  8. Faszerujemy naleśniki, dekorujemy startą czekoladą.
  9. Delektujemy się smakiem lata w środku zimy 😊

O autorze:

Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.

Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.

Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @mniammniam_bez_glutenu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

five + fourteen =