Budyń owsiany z karmelizowaną gruszką i szybką konfiturą z żurawiny

Szybki i przede wszystkim zdrowy fit deser. Słodki budyń o gruszkowej nucie, przełamany kwaskowatym smakiem żurawiny. Niebo w gębie! 😊

Składniki (2 porcje):

Budyń:
✅ 70 g płatków owsianych INCOLA
✅ 450 ml mleka
✅ 2 gruszki (ok. 220 g po obraniu)
✅ łyżeczka masła

Konfitura z żurawiny:

✅ żurawina
✅ trochę skrobi z tapioki
✅ sok z pomarańczy
✅ miód

BUDYŃ:

  1. Przez kilka minut podprażyć płatki owsiane na suchej patelni.
  2. Do garnka z grubym dnem dodać płatki i mlek. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu ok. 10 minut.
  3. W tym czasie pokroić w kostkę gruszki i dusić z łyżeczką masła, aż płyn odparuje, a gruszki zmiękną.
  4. Do budyniu dodać połowę gruszek i dokładnie zblendować. Dodać resztę gruszek i wymieszać.

KONFITURA:

  1. Żurawinę dusić na małym ogniu i zagęścić skrobią z tapioki.
  2. Dodać sok z pomarańczy i miód.

Budyń przekładać konfiturą i gotowe. 😍

 

O autorze:

Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.

Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.

Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @mniammniam_bez_glutenu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

6 + 17 =