Nieszablonowy, bardzo efektowny deser. Sprawdzi się idealnie jako zdrowa i bezglutenowa przekąska czy odświętny poczęstunek.
15 kulek:
✅ 100 g kaszy gryczanej niepalonej
✅ 50 g daktyli
✅ 50 g rodzynek
✅ 20 g suszonej żurawiny
✅ 100 ml wody
✅ 2 łyżeczki kakao
✅ 3 łyżki płatków owsianych INCOLA
✅ łyżka posiekanych orzechów laskowych
✅ czekolada/kakao/kokos do obtoczenia
- Kaszę zalać kilka cm ponad powierzchnię wodą i odstawić na noc w temperaturze pokojowej.
- Namoczoną kaszę, rodzynki, daktyle i suszoną żurawinę zalać wodą i gotować pod przykryciem 12 minut.
- Dodać kakao, płatki owsiane i orzechy.
- Zblendować, odstawić w temperaturze pokojowej na ok 1 godzinę.
- Formować kulki, schłodzić przez kilka godzin w lodówce i oblać czekoladą❤
O autorze:
Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.
Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.
Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @mniammniam_bez_glutenu.
1 Komentarz
Na jesień napewno przygotuje kakaowe kuleczki z kaszy gryczanej chciala bym zrobić przyjemność synkowi ktoey ma w niedlugo urodziny 6 a od 3 jest na diecie i jego jadlospis jest monotony ale bardzo lubi wszysyko co kakaowe i czekoladowe a kasza to pidstawa jego codziennego menu wiec myśle ze by sie ucieszyl ja by na przyjeciy urodzinowym pojawily sie takie efektowne kakaowo czekoladowe kulwczki z kaszy nie dość ze zdrowe to i pieknie sie prezetujaca z moj syn wybiera potrawy wizualnie .
Dodaj komentarz