Puszysty sernik na daktylowym spodzie z bezglutenowych płatków jaglanych z polewą czekoladową – szybki w przygotowaniu, równie szybko znika z talerzy 🙂
Daktylowy spód:
✅ 100g daktyli suszonych
✅ 150g płatków jaglanych INCOLA
✅ 2 łyżki masła orzechowego
- Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut.
- Odlać wodę i zblendować z resztą składników.
- Wyłożyć na spód formy.
Pianka:
✅ 500g twarogu
✅ 4 duże łyżki erytrolu*
✅ 200g jogurtu naturalnego
✅ 100ml mleczka kokosowego
✅ 25g żelatyny
- Żelatynę zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać.
- Zmiksować z resztą składników i przelać na daktylowy spód.
- Włożyć ciasto do lodówki na ok. godzinę.
Polewa:
✅ 30g oleju kokosowego
✅ 4 łyżki kakao
✅ 2 łyżki erytrolu*
- Wszystkie składniki rozpuścić, dokładnie wymieszać i polać ciasto.
*możemy zastąpić innym, dowolnym słodzidłem 🙂
O autorze:
Oliwia – Młoda głowa pełna pomysłów na oryginalne, pełne smaku desery, przekąski, makarony, tarty… Z uśmiechem zaraża energią i miłością do zdrowego jedzenia 🙂
Oliwia prowadzi swoje konto na instagramie @fit.oli.
Dodaj komentarz