Bezglutenowy sernik malinowy na zimno na spodzie z płatków owsianych

Co gospodyni to inny sernik  – i dobrze, bo uwielbiamy go w każdej postaci! U nas na zimno, na bogatym w błonnik spodzie z bezglutenowych płatków owsianych i z dodatkiem galaretki malinowej.

Składniki:

Spód:

✅ 100 g bezglutenowych płatków owsianych INCOLA
✅ 2 łyżki miodu
✅ 1 łyżka oleju
✅ 1 białko

Masa serowa:

✅ 200 g mrożonych malin
✅ 100 ml wody
✅ 3 łyżki galaretki malinowej
✅ 600 g twarogu wiaderkowego bez dodatków
✅ łyżeczka ekstraktu waniliowego
✅ 3 łyżki cukru pudru
✅ 200 ml śmietany kremówki
✅ 20 g żelatyny
✅ 200 ml mleka

Galaretka z malinami:

✅ 150 g malin mrożonych
✅ 250 ml gorącej galaretki malinowej.

  1. SPÓD: Bezglutenowe płatki owsiane podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód formy (16 cm z wysokim brzegiem i wyłożonej papierem do pieczenia), mocno je dociskając. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, a następnie schłodzić.
  2. MASA SEROWA:
    • Maliny i  wodę zagotować, dodać galaretkę malinową i zblendować. Następnie przetrzeć przez sito i schłodzić.
    • Ubić śmietanę kremówkę.
    • Żelatynę namoczyć w mleku i rozpuścić w kąpieli wodnej.
    • Twaróg zmiksować ekstraktem z waniliowym i cukrem, a następnie dodawać ubitą kremówkę. Tak przygotowaną masę serową stopniowo dodawać do żelatyny i miksować.
    • Na środek spodu owsianego dodać kilka łyżek masy serowej. Do pozostałej masy dodać kilka łyżeczek musu malinowego i znów wyłożyć na środek. Do każdej kolejnej warstwy stopniowo dokładać więcej musu. Schłodzić.
  3. WIERZCH CIASTA: Maliny dodać do gorącej galaretki malinowej. Całość wylać na wierzch ciasta i schłodzić.

Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.

Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.

Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @mniammniam_bez_glutenu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

five × jeden =