Malinowy sernik na zimno na spodzie z płatków owsianych

Co gospodyni to inny sernik  – i dobrze, bo uwielbiamy go w każdej postaci! U nas na zimno, na bogatym w błonnik spodzie z płatków owsianych i z dodatkiem galaretki malinowej.

Składniki:

Spód:

✅ 100 g bezglutenowych płatków owsianych INCOLA
✅ 2 łyżki miodu
✅ 1 łyżka oleju
✅ 1 białko

Masa serowa:

✅ 200 g mrożonych malin
✅ 100 ml wody
✅ 3 łyżki galaretki malinowej
✅ 600 g twarogu wiaderkowego bez dodatków
✅ łyżeczka ekstraktu waniliowego
✅ 3 łyżki cukru pudru
✅ 200 ml śmietany kremówki
✅ 20 g żelatyny
✅ 200 ml mleka

Galaretka z malinami:

✅ 150 g malin mrożonych
✅ 250 ml gorącej galaretki malinowej.

  1. SPÓD: Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód formy (16 cm z wysokim brzegiem i wyłożonej papierem do pieczenia), mocno je dociskając. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, a następnie schłodzić.
  2. MASA SEROWA:
    • Maliny i  wodę zagotować, dodać galaretkę malinową i zblendować. Następnie przetrzeć przez sito i schłodzić.
    • Ubić śmietanę kremówkę.
    • Żelatynę namoczyć w mleku i rozpuścić w kąpieli wodnej.
    • Twaróg zmiksować ekstraktem z waniliowym i cukrem, a następnie dodawać ubitą kremówkę. Tak przygotowaną masę serową stopniowo dodawać do żelatyny i miksować.
    • Na środek spodu owsianego dodać kilka łyżek masy serowej. Do pozostałej masy dodać kilka łyżeczek musu malinowego i znów wyłożyć na środek. Do każdej kolejnej warstwy stopniowo dokładać więcej musu. Schłodzić.
  3. WIERZCH CIASTA: Maliny dodać do gorącej galaretki malinowej. Całość wylać na wierzch ciasta i schłodzić.

Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.

Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.

Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @mniammniam_bez_glutenu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

FreshMail.pl
 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl