Pasta a’la makrelowa

Już sama dieta bezglutenowa łączy się z szeregiem wyrzeczeń, a co dopiero gdy stosujemy ją równolegle z dietą wegańską! Proste, szybkie w przygotowaniu, a  przy tym smaczne posiłki to  prawdziwe rarytasy. Z tym większą przyjemnością przedstawiamy przepis na “Pastę a’la makrelową” autorstwa Atelier Smaku, która łączy wszystkie te cechy, a do tego jest zdrowa i bardzo wyrazista w smaku.

Zapraszamy do obejrzenia filmu, a poniżej przepis:

Składniki:

✅ 1 kostka tofu wędzonego 180 g
✅ 100 g suszonych pomidorów w oleju
✅ 1/2 szklanki zielonych oliwek z zalewą
✅ 50 ml oleju lnianego
✅ 2 delikatne papryczki pepperoni
✅ 2 łyżki koncentratu pomidorowego
✅ 2 łyżki sosu sojowego tamari
✅ 2 łyżki oliwy truflowej
✅ 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
✅ 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
✅ 1/2 łyżeczki curry
✅ 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
✅ 1 opakowanie wegańskich CHRUPAKÓW INCOLA

  1. Pomidory i pepperoni kroimy w kawałki w poprzek, tak  by ich włókna nie wkręciły się w ostrze blendera.
  2. Miksujemy tofu na gładką masę blenderem w wysokim naczyniu, po czym łączymy z pokrojonymi oliwkami, suszonymi pomidorami i pepperoni.
  3. Miksujemy jeszcze raz.
  4. Dodajemy koncentrat, sos sojowy, przyprawy, zalewę z oliwek i ponownie miksujemy na jednolitą masę.
  5. Dolewamy oliwę truflową oraz olej lniany i miksujemy dokładnie, aż do uzyskania kremowej konsystencji. W razie potrzeby dosalamy.
  6. Chrupaki smarujemy gotową pasta.

Pasta idealnie sprawdzi się na kanapkach, do naleśników, a także jako coś co doprawi zupę lub sos. Można również wymieszać ją z ryżem lub kaszą uzyskując w ten sposób nadzienie do gołąbków lub pierogów.

Smacznego i na zdrowie!

 

Autorzy:

Przepis powstał przy współpracy z Atelier Smaku – Jola i Mirek specjalizują się w kuchni wegańskiej i bezglutenowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

FreshMail.pl
 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl