Już sama dieta bezglutenowa łączy się z szeregiem wyrzeczeń, a co dopiero gdy stosujemy ją równolegle z dietą wegańską! Proste, szybkie w przygotowaniu, a przy tym smaczne posiłki to prawdziwe rarytasy. Z tym większą przyjemnością przedstawiamy przepis na „Pastę a’la makrelową” autorstwa Atelier Smaku, która łączy wszystkie te cechy, a do tego jest zdrowa i bardzo wyrazista w smaku.
Zapraszamy do obejrzenia filmu, a poniżej przepis:
Składniki:
✅ 1 opakowanie wegańskich CHRUPAKÓW INCOLA
✅ 1 kostka tofu wędzonego 180 g
✅ 100 g suszonych pomidorów w oleju
✅ 1/2 szklanki zielonych oliwek z zalewą
✅ 50 ml oleju lnianego
✅ 2 delikatne papryczki pepperoni
✅ 2 łyżki koncentratu pomidorowego
✅ 2 łyżki sosu sojowego tamari
✅ 2 łyżki oliwy truflowej
✅ 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
✅ 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
✅ 1/2 łyżeczki curry
✅ 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- Pomidory i pepperoni kroimy w kawałki w poprzek, tak by ich włókna nie wkręciły się w ostrze blendera.
- Miksujemy tofu na gładką masę blenderem w wysokim naczyniu, po czym łączymy z pokrojonymi oliwkami, suszonymi pomidorami i pepperoni.
- Miksujemy jeszcze raz.
- Dodajemy koncentrat, sos sojowy, przyprawy, zalewę z oliwek i ponownie miksujemy na jednolitą masę.
- Dolewamy oliwę truflową oraz olej lniany i miksujemy dokładnie, aż do uzyskania kremowej konsystencji. W razie potrzeby dosalamy.
- Chrupaki smarujemy gotową pasta.
Pasta idealnie sprawdzi się na kanapkach, do naleśników, a także jako coś co doprawi zupę lub sos. Można również wymieszać ją z ryżem lub kaszą uzyskując w ten sposób nadzienie do gołąbków lub pierogów.
Smacznego i na zdrowie!
Autorzy:
Przepis powstał przy współpracy z Atelier Smaku – Jola i Mirek specjalizują się w kuchni wegańskiej i bezglutenowej.
Dodaj komentarz