Kremowy sernik z egzotyczna nutą. Pięknie wygląda, cudownie smakuje 😋
Przepis na niską tortownicę o średnicy 21 cm.
Składniki:
Spód:
✅ 150 g drobnych płatków owsianych INCOLA
✅ 100 g drobno zmiksowanych migdałów bez skórki (drobny piasek)
✅ 1 łyżka kakao
✅ 1 łyżeczka nasion chia
✅ 20 g oleju
✅ 50 g płynnego miodu
✅ 100 g drobno zmiksowanych migdałów bez skórki (drobny piasek)
✅ 1 białko
Masa serowa:
✅ 250 g mascarpone
✅ 250 g jogurtu naturalnego,
✅ 25 g cukru pudru
✅ kilka kropel ekstraktu waniliowego
✅ 3 łyżki soku z cytryny
✅ 3 listki żelatyny ( namoczonej, odsączonej i rozpuszczonej w kąpieli wodnej), bądź 5 g tradycyjnej
Warstwa mango:
✅ 400 g mango
✅ 3 łyżki soku z cytryny
✅ 4 listki żelatyny, bądź 7 g tradycyjnej
- SPÓD: Płatki owsiane podprażyć na gorącej patelni przez kilka minut. Dodać migdały, kakao i chia. W osobnej misce wymieszać olej, miód i białko, a następnie połączyć suche składniki z mokrymi. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić spód i brzegi cienką warstwą gotowej mieszanki. Piec 15 minut w 200 stopniach C.
- MASA SEROWA: Mascarpone zmiksować z jogurtem naturalnym, cukrem pudrem, kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego oraz sokiem z cytryny. Następnie połączyć z żelatyną, dodając do niej masę serową po łyżce. Wyłożyć na chłodny spód.
- WARSTWA MANGO: Mango obrać, pokroić i dusić na małym ogniu przez kilka minut. Dodać sok z cytryny, zmiksować. Żelatynę przygotować, tak jak przy warstwie serowej, połączyć z mango. Wyłożyć na schłodzoną warstwę serową.
Smacznego!❤
O autorze:
Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.
Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.
Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @mniammniam_bez_glutenu.
Dodaj komentarz