Tarta serowa z mango

Kremowy sernik z egzotyczna nutą. Pięknie wygląda, cudownie smakuje 😋

Przepis na niską tortownicę o średnicy 21 cm.

Składniki:

Spód:
✅ 150 g drobnych płatków owsianych INCOLA
✅ 100 g drobno zmiksowanych migdałów bez skórki (drobny piasek)
✅ 1 łyżka kakao
✅ 1 łyżeczka nasion chia
✅ 20 g oleju
✅ 50 g płynnego miodu
✅ 100 g drobno zmiksowanych migdałów bez skórki (drobny piasek)
✅ 1 białko

Masa serowa:
✅ 250 g mascarpone
✅ 250 g jogurtu naturalnego,
✅ 25 g cukru pudru
✅ kilka kropel ekstraktu waniliowego
✅ 3 łyżki soku z cytryny
✅ 3 listki żelatyny ( namoczonej, odsączonej i rozpuszczonej w kąpieli wodnej), bądź 5 g tradycyjnej

Warstwa mango:
✅ 400 g mango
✅ 3 łyżki soku z cytryny
✅ 4 listki żelatyny, bądź 7 g tradycyjnej

 

  1. SPÓD: Płatki owsiane podprażyć na gorącej patelni przez kilka minut. Dodać migdały, kakao i  chia. W osobnej misce wymieszać olej, miód i białko, a następnie połączyć suche składniki z mokrymi. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić spód i brzegi cienką warstwą gotowej mieszanki. Piec 15 minut w 200 stopniach C.
  2. MASA SEROWA: Mascarpone zmiksować  z jogurtem naturalnym, cukrem pudrem, kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego oraz sokiem z cytryny. Następnie połączyć z żelatyną, dodając do niej masę serową po łyżce. Wyłożyć na chłodny spód.
  3. WARSTWA MANGO: Mango obrać, pokroić i dusić na małym ogniu przez kilka minut. Dodać sok z cytryny, zmiksować. Żelatynę przygotować, tak jak przy warstwie serowej, połączyć z mango. Wyłożyć na schłodzoną warstwę serową.

Smacznego!❤

O autorze:

Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.

Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.

Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @mniammniam_bez_glutenu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

świąteczna edycja panettone

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

FreshMail.pl
 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl