Delikatne placuszki, tym razem na bazie kefiru. Idealne z owocami, dorzuć więc garść malin albo borówek amerykańskich.
Składniki na 20 szt:
✅ 460g kefiru
✅ 3 łyżeczki cukru
✅ kilka kropli ekstraktu waniliowego (opcjonalnie – cukier zamienić na cukier z prawdziwą wanilią)
✅ 2 żółtka i piana z 2 białek ubita ze szczyptą soli
✅ 180g mąki ryżowej INCOLA
✅ 30g skrobi z tapioki/ziemniaczanej
✅ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
✅ 1/4 łyżeczki sody
✅ 2 łyżki oleju
- Mokre składniki połączyć.
- Dodawać kolejno suche składniki.
- Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Odstawić na 10 minut.
- Smażyć (Najlepiej na patelni do placuszków z wgłębieniami, masa jest dość rzadka, dlatego taka patelnia będzie idealna).
Smacznego!❤
O autorze:
Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.
Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.
Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @mniammniam_bez_glutenu.
Dodaj komentarz