Pyszne ciasto biszkoptowe z jabłkami – łatwo przyrządzić, jeszcze łatwiej się w nim zakochać 🥰
Składniki:
Biszkopt (forma 20×20 cm):
✅3 jajka
✅2 łyżki cukru
✅1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
✅70 g MAKI RYŻOWEJ INCOLA
✅10 g skrobi z tapioki/ziemniaczanej
✅50 g oleju,
✅ 3 łyżki soku z cytryny (możecie użyć łyżeczki pudru z kurkumą i imbirem)
Masa jabłkowa i polewa z serka mascarpone
✅750 g jabłek prażonych
✅3 łyżki mascarpone
✅3 listkami żelatyny
✅1 łyżeczką cukru pudru
✅2 łyżkami jogurtu greckiego
Wykonanie:
- Białka ubić.
- Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
- Dodać żółtka i powoli, ubijając na najniższych obrotach, wlać olej.
- Na koniec dodać przesiane i wymieszane suche składniki oraz sok z cytryny.
- Wymieszać delikatnie.
- Piec w 180 stopniach C. przez ok. 16 minut do suchego patyczka, na forma wyłożonej papierem do pieczenia
- Żelatynę namoczyć, odcisnąć i rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Jabłka wymieszać z żelatyną, wyłożyć na zimny biszkopt i schłodzić przez 2 godziny.
- Mascarpone ubić z cukrem i jogurtem greckim, wyłożyć na jabłka.
Smacznego!❤
O autorze:
Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.
Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.
Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @mniammniam_bez_glutenu.
Dodaj komentarz