Ciasto biszkoptowe z jabłkami i serkiem mascarpone

Pyszne ciasto biszkoptowe z jabłkami – łatwo przyrządzić, jeszcze łatwiej się w nim zakochać 🥰

Składniki:

Biszkopt (forma 20×20 cm):

✅3 jajka
✅2 łyżki cukru
✅1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
✅70 g MAKI RYŻOWEJ INCOLA
✅10 g skrobi z tapioki/ziemniaczanej
✅50 g oleju,
✅ 3 łyżki soku z cytryny (możecie użyć łyżeczki pudru z kurkumą i imbirem)

Masa jabłkowa i polewa z serka mascarpone

✅750 g jabłek prażonych
✅3 łyżki mascarpone
✅3 listkami żelatyny
✅1 łyżeczką cukru pudru
✅2 łyżkami jogurtu greckiego

Wykonanie:

  1. Białka ubić.
  2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
  3. Dodać żółtka i powoli, ubijając na najniższych obrotach, wlać olej.
  4. Na koniec dodać przesiane i wymieszane suche składniki oraz sok z cytryny.
  5. Wymieszać delikatnie.
  6. Piec w 180 stopniach C. przez ok. 16 minut do suchego patyczka, na forma wyłożonej papierem do pieczenia
  7. Żelatynę namoczyć, odcisnąć i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  8. Jabłka wymieszać z żelatyną, wyłożyć na zimny biszkopt i schłodzić przez 2 godziny.
  9. Mascarpone ubić z cukrem i jogurtem greckim, wyłożyć na jabłka.

Smacznego!❤

O autorze:

Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.

Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.

Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @mniammniam_bez_glutenu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

FreshMail.pl
 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl