Makaron z bakłażanem, porem i cukinią

Bezglutenowy makaron z pieczonym bakłażanem, porem, brokułem i cukinią. Wszystko połączone kremowym sosem. Idealna propozycja na szybki obiad lub zdrową kolację.

Składniki (3 porcje):

✅ 1 opakowanie bezglutenowego makaronu Pipette INCOLA
✅ 1 duży bakłażan (ok. 300 g)
✅ 1 duży por
✅ 1 mała cukinia
✅ 1 brokuł
✅ duży ząbek czosnku
✅ 1 łyżka oleju
✅ przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka majeranku, pół łyżeczki soli, pieprz do smaku
✅ 100 ml śmietanki kremówki 30%
✅ świeży tymianek

  1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  2. Bakłażana obrać ze skórki, pokroić w plastry ok. 1,5 cm grubości, lekko posolić i natrzeć łyżką oleju. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec 25 minut w 190°C, do czasu aż się zabrązowi. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i drobno pokroić.
  3. Pora i cukienię pokroić w kostkę, następnie poddusić na łyżce masła i dodać przeciśnięty przez praskę czasnek i przyprawy. Następnie dodać zblanszowany i drobno pokrojony brokuł, bakłażan i pół szklanki wody. Gotować kilka minut.
  4. Na koniec warzywa zalać śmietaną kremówką i zagotować. Dodać świeży tymianek.
  5. Tak przygotowany sos wymieszać z ugotowanym makaronem.

Smacznego!❤

O autorze:

Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.

Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.

Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @mniammniam_bez_glutenu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

FreshMail.pl
 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl