Bezglutenowy makaron z pieczonym bakłażanem, porem, brokułem i cukinią. Wszystko połączone kremowym sosem. Idealna propozycja na szybki obiad lub zdrową kolację.
Składniki (3 porcje):
✅ 1 opakowanie bezglutenowego makaronu Pipette INCOLA
✅ 1 duży bakłażan (ok. 300 g)
✅ 1 duży por
✅ 1 mała cukinia
✅ 1 brokuł
✅ duży ząbek czosnku
✅ 1 łyżka oleju
✅ przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka majeranku, pół łyżeczki soli, pieprz do smaku
✅ 100 ml śmietanki kremówki 30%
✅ świeży tymianek
- Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
- Bakłażana obrać ze skórki, pokroić w plastry ok. 1,5 cm grubości, lekko posolić i natrzeć łyżką oleju. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec 25 minut w 190°C, do czasu aż się zabrązowi. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i drobno pokroić.
- Pora i cukienię pokroić w kostkę, następnie poddusić na łyżce masła i dodać przeciśnięty przez praskę czasnek i przyprawy. Następnie dodać zblanszowany i drobno pokrojony brokuł, bakłażan i pół szklanki wody. Gotować kilka minut.
- Na koniec warzywa zalać śmietaną kremówką i zagotować. Dodać świeży tymianek.
- Tak przygotowany sos wymieszać z ugotowanym makaronem.
Smacznego!❤
O autorze:
Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.
Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.
Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @mniammniam_bez_glutenu.
Dodaj komentarz