Kruche, bezglutenowe tarty, to idealny pomysł na efektowny deser. Delikatne ciasto idealnie równoważy się z aromatycznym i wilgotnym nadzieniem. Możliwość tworzenia różnych kompozycji sprawia, że ta propozycja szybko się nie znudzi 😊
Składniki (3 nieduże tarty):
Ciasto:
✅ 60 g mąki jaglanej INCOLA
✅ 300 g mąki ryżowej INCOLA
✅ 60 g mąki z tapioki (ewentualnie ziemniaczanej)
✅ 180 g zimnego masła
✅ 85 g cukru
✅ 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
✅ 4 żółtka
✅ 4 łyżki wody
Farsz:
✅ 700 g jabłek
✅ sok i skórka otarta z połowy limonki
✅ 1 łyżeczka cynamonu
✅ opcjonalnie rodzynki
Wierzch:
✅ 1 jajko do posmarowania brzegów
✅ 2 łyżki płatków migdałowych
- CIASTO: Wszystkie zimne składniki wrzucić do blendera, aż uformuje się kula. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 1-2 godzin do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części
- FARSZ: W międzyczasie jabłka pokroić w dużą kostkę i poddusić w garnku na dużym ogniu, do czasu odparowania soku. Na koniec dodać resztę składników. Schłodzony farsz podzielić na 3 części.
- PRZYGOTOWANIE: Każdy z kawałków ciasta rozwałkować między folią spożywczą na średnicę ok 22 cm. Na środku wyłożyć farsz, zostawiając ok. 6 cm z każdej strony, boki ciasta złożyć i posmarować je rozkłóconym jajkiem, oraz posypać płatkami migdałowymi. Piec 40-45 minut w 180°C.
OPCJONALNIE!: Gotowe tarty można podawać na wierzchu z karmelizowanymi gruszkami, waniliowym jogurtem, duszonymi wiśniami lub karmelizowanymi nektarynkami.
Smacznego!❤
O autorze:
Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.
Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.
Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @mniammniam_bez_glutenu.
Dodaj komentarz