Bezglutenowa tarta jabłkowa z migdałami

Kruche, bezglutenowe tarty, to idealny pomysł na efektowny deser. Delikatne ciasto idealnie równoważy się z aromatycznym i wilgotnym nadzieniem. Możliwość tworzenia różnych kompozycji sprawia, że ta propozycja szybko się nie znudzi 😊

Składniki (3 nieduże tarty):

Ciasto:
✅ 60 g mąki jaglanej INCOLA
✅ 300 g mąki ryżowej INCOLA
✅ 60 g mąki z tapioki (ewentualnie ziemniaczanej)
✅ 180 g zimnego masła
✅ 85 g cukru
✅ 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
✅ 4 żółtka
✅ 4 łyżki wody

Farsz:
✅ 700 g jabłek
✅ sok i skórka otarta z połowy limonki
✅ 1 łyżeczka cynamonu
✅ opcjonalnie rodzynki

Wierzch:
✅ 1 jajko do posmarowania brzegów
✅ 2 łyżki płatków migdałowych

  1. CIASTO: Wszystkie zimne składniki wrzucić do blendera, aż uformuje się kula. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 1-2 godzin do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części
  2. FARSZ: W międzyczasie jabłka pokroić w dużą kostkę i poddusić w garnku na dużym ogniu, do czasu odparowania soku. Na koniec dodać resztę składników. Schłodzony farsz podzielić na 3 części.
  3. PRZYGOTOWANIE: Każdy z kawałków ciasta rozwałkować między folią spożywczą na średnicę ok 22 cm. Na środku wyłożyć farsz, zostawiając ok. 6 cm z każdej strony, boki ciasta złożyć i posmarować je rozkłóconym jajkiem, oraz posypać płatkami migdałowymi. Piec 40-45 minut w 180°C.

OPCJONALNIE!: Gotowe tarty można podawać na wierzchu z karmelizowanymi gruszkami, waniliowym jogurtem, duszonymi wiśniami lub karmelizowanymi nektarynkami.

Smacznego!❤

O autorze:

Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.

Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.

Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @mniammniam_bez_glutenu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

FreshMail.pl
 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl