Bezglutenowe, fit ciasto kakaowe a`la mleczna kanapka, przekładane waniliowym kremem i z polewą czekoladową na wierzchu. Szybkie, proste, bez cukru i obłędne w smaku!
Całość to tylko ok. 400kcal i aż 43g białka!
Biszkopt:
✅ 30g mąki gryczanej INCOLA
✅ 2 białka
✅ 1 żółtko
✅ łyżeczka kakao
✅ łyżeczka proszku do pieczenia
✅ 3 łyżeczki ksylitolu
✅ 80g jogurtu naturalnego/kefiru
Krem:
✅ 80g skyru/gęstego jogurtu
✅ 20g odżywki białkowej waniliowej (można zastąpić słodzikiem i aromatem)
✅ 40g ricotty
- BISZKOPT: białka ubić na sztywną pianę. Jogurt, żółtko, ksylitol i mąkę wymieszać w oddzielnej misce. Dodać proszek do pieczenia i kakao, a następnie połączyć z białkami. Przelać do podłużnej foremki (15cm×6cm). Piec ok. 10-15 minut w 180°C.
- KREM: wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć kremem biszkopt. Wierzch ciasta polać rozpuszczoną gorzką czekoladą i przyozdobić wg uznania.
Smacznego!
O autorze:
Oliwia – Młoda głowa pełna pomysłów na oryginalne, pełne smaku desery, przekąski, makarony, tarty… Z uśmiechem zaraża energią i miłością do zdrowego jedzenia 🙂
Oliwia prowadzi swoje konto na instagramie @fit.oli.
Dodaj komentarz