Bezglutenowe Boże Narodzenie: bezglutenowe babeczki czekoladowe

Bardzo szybkie i bezglutenowe babeczki czekoladowe z reniferami. Łatwość przygotowania sprawia, że w świątecznych przygotowaniach mogą pomagać również Wasze pociechy 🙂 Muffiny są wilgotne i mocno czekoladowe!

Składniki (ok. 10 babeczek):

Babeczki:
✅ 1 opakowanie bezglutenowego mix brownie INCOLA
✅ 2 jajka
✅ 60 ml oleju roślinnego
✅ 60 ml wody

Lukier:
✅ 90 g cukru pudru
✅ 2 łyżki soku z cytryny

Opcjonalnie:
✅ bakalie, czekolada, przyprawa do piernika, orzechy

  1. BABECZKI.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
  • Sylikonowe foremki na babeczki wyłożyć papilotkami.
  • Wszystkie składniki na babeczki włożyć do naczynia i miksować na średnich obrotach przez 2-3 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji. Opcjonalnie do masy można wmieszać łyżką rozdrobniona czekoladę, bakalie lub przyprawę do piernika.
  • Gotową masą wypełnić papilotki zostawiając ok. 0,5 cm od krawędzi.
  • Bezglutenowe muffiny piec 20-25 min.

2.  LUKIER. Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i mieszać łyżką do momentu uzyskania gęstego, jednolitego lukru. W razie gdyby był zbyt rzadki (do dekoracji musi być gęsty, aby wzorki się nie rozlewały), dosypać więcej cukru pudru. Dekorować upieczone i przestudzone babeczki za pomocą wykałaczki lub rękawa cukierniczego. Noski reniferów można zrobić z lukru zabarwionego na czerwono dodatkiem soku z buraków.

Wesołych, bezglutenowych Świąt Bożego Narodzenia! ❤

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

świąteczna edycja panettone

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

FreshMail.pl
 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl