Bardzo szybkie i bezglutenowe babeczki czekoladowe z reniferami. Łatwość przygotowania sprawia, że w świątecznych przygotowaniach mogą pomagać również Wasze pociechy 🙂 Muffiny są wilgotne i mocno czekoladowe!
Składniki (ok. 10 babeczek):
Babeczki:
✅ 1 opakowanie bezglutenowego mix brownie INCOLA
✅ 2 jajka
✅ 60 ml oleju roślinnego
✅ 60 ml wody
Lukier:
✅ 90 g cukru pudru
✅ 2 łyżki soku z cytryny
Opcjonalnie:
✅ bakalie, czekolada, przyprawa do piernika, orzechy
- BABECZKI.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
- Sylikonowe foremki na babeczki wyłożyć papilotkami.
- Wszystkie składniki na babeczki włożyć do naczynia i miksować na średnich obrotach przez 2-3 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji. Opcjonalnie do masy można wmieszać łyżką rozdrobniona czekoladę, bakalie lub przyprawę do piernika.
- Gotową masą wypełnić papilotki zostawiając ok. 0,5 cm od krawędzi.
- Bezglutenowe muffiny piec 20-25 min.
2. LUKIER. Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i mieszać łyżką do momentu uzyskania gęstego, jednolitego lukru. W razie gdyby był zbyt rzadki (do dekoracji musi być gęsty, aby wzorki się nie rozlewały), dosypać więcej cukru pudru. Dekorować upieczone i przestudzone babeczki za pomocą wykałaczki lub rękawa cukierniczego. Noski reniferów można zrobić z lukru zabarwionego na czerwono dodatkiem soku z buraków.
Wesołych, bezglutenowych Świąt Bożego Narodzenia! ❤
Dodaj komentarz