Szybkie w przygotowaniu batony owsiane. Zastosuj bezglutenowe płatki owsiane, a uzyskasz sposób na doskonały deser, który podbił już niejedno serce. Od dziś dieta bezglutenowa będzie smaczna dla wszystkich.
Składniki:
Batony:
✅ 110 g płatków owsianych INCOLA
✅ 2 łyżki bardzo drobno posiekanych orzechów laskowych
✅ 1 białko z jajka L
✅ 80 g płynnego miodu
✅ 2-3 łyżki oleju
✅ sok z 1 mandarynki (ok. 5 łyżek)
Polewa:
✅ 1 czekolada deserowa
✅ 1 łyżka masła
✅ ew. 20 g czekolady białej
- BATONY. W jednej misce połączyć orzechy i bezglutenowe płatki owsiane, a w drugiej białko, miód, olej i sok z mandarynki. Następnie wymieszać wszystko razem i przełożyć do formy 24 x 12cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć i piec 20 minut w 190 °C. Po upieczeniu odłożyć do ostudzenia.
- POLEWA. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę deserową z masłem i powstałą masą pokryć wierzch batonów. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobiną masła i na wierzchu batonów robić kropki. W środek każdej kropki włożyć płytko wykałaczkę i przeciągnąć na zewnątrz, tak jakby chciało się narysować półkole. Pozostawić czekoladę do zastygnięcia, a następnie batony pokroić w trójkąty, używając noża zanurzonego we wrzątku.
O autorze:
Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.
Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.
Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @maggielu_delicious.
Dodaj komentarz