Szybkie, bezglutenowe batony z płatków owsianych z czekoladą

Szybkie w przygotowaniu batony owsiane. Zastosuj bezglutenowe płatki owsiane, a uzyskasz sposób na doskonały deser, który podbił już niejedno serce. Od dziś dieta bezglutenowa będzie smaczna  dla wszystkich.

Składniki:

Batony:

✅ 110 g płatków owsianych INCOLA
✅ 2 łyżki bardzo drobno posiekanych orzechów laskowych
✅ 1 białko z jajka L
✅ 80 g płynnego miodu
✅ 2-3 łyżki oleju
✅ sok z 1 mandarynki (ok. 5 łyżek)

Polewa:

✅ 1 czekolada deserowa
✅ 1 łyżka masła
✅ ew. 20 g czekolady białej

  1. BATONY. W jednej misce połączyć orzechy i bezglutenowe płatki owsiane, a w drugiej białko, miód, olej i sok z mandarynki. Następnie wymieszać wszystko razem i przełożyć do formy 24 x 12cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć i piec 20 minut w 190 °C. Po upieczeniu odłożyć do ostudzenia.
  2. POLEWA. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę deserową z masłem i powstałą masą pokryć wierzch batonów. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobiną masła i na wierzchu batonów robić kropki. W środek każdej kropki włożyć płytko wykałaczkę i przeciągnąć na zewnątrz, tak jakby chciało się narysować półkole. Pozostawić czekoladę do zastygnięcia, a następnie batony pokroić w trójkąty, używając noża zanurzonego we wrzątku.

O autorze:

Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.

Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.

Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @maggielu_delicious.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

FreshMail.pl
 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl